curiositats
Trobada a la Bisbal de dos suposats fills bords del rei
Una dona belga i un empordanès que va ser adoptat afirmen que l'ADN demostra que són germans i descendents dels Borbons
Albert Solà fa anys que envia faxos a Joan Carles dient-li“pare”
El restaurant Els Tarongers de la Bisbal d'Empordà s'ha fixat com l'escenari de l'acte de presentació, entre ells i en públic, d'una dona belga, Ingrid Sartiau, i un empordanès, Albert Solà Jiménez, segons la identitat que li van aportar els seus pares adoptius, o Albert Bach Ramon (segons la seva partida de naixement), que sospiten que són germans de pare i fills ni més ni menys que del rei Joan Carles I. L'Albert Solà fa deu anys que dedica la seva existència a investigar el seus orígens (el van abandonar acabat de néixer el setembre del 1956 a la Maternitat de Barcelona, va ser un temps acollit per una família d'Eivissa i als 7 anys el van adoptar uns pagesos de Sant Climent de Peralta) i en fa uns vuit que esbomba pertot arreu que el rei Joan Carles és el seu pare.
N'està tan convençut que s'ha fet un tip d'enviar faxos a la Casa del Rei adreçats a “Don Juan Carlos de Borbón, Rey d'España”, i encapçalats sempre amb un “Querido padre” per felicitar la família reial per tots els esdeveniments familiars: el casament del príncep, els naixements de les infantes...
La Casa del Rei mai li contestava i ell entenia el silenci i el fet que no emprenguessin accions en contra seu com un reconeixement implícit de la paternitat del rei. Tot i haver contractat advocats, detectius i investigadors, Albert Solà mai ha tirat endavant cap iniciativa judicial i durant anys s'ha limitat a alimentar la seva llegenda a través del boca a boca i de contactes amb la premsa.
Però la seva aparició explicant la seva història en un canal de televisió belga va canviar les coses. El va veure una dona belga, Ingrid Sartiau, que tenia indicis que podia ser filla de Joan Carles, i es va posar en contacte amb ell. Sartiau li va explicar que ella, a través dels laboratoris del genetista Jean-Jacques Cassiman, havia comparat el seu ADN amb el perfil genètic d'un avantpassat dels Borbons i el resultat era que compartien molts al·lels. Sartiau li va explicar que havia fet aquest pas després que, feia poc, la seva mare, que encara viu, li havia explicat que havia tingut relacions amb Joan Carles de Borbó.
Amb aquestes dades, Solà, segons va explicar ahir, va enviar una mostra del seu ADN a Bèlgica i els mateixos laboratoris Cassiman s'han encarregat de fer la comparació dels dos perfils genètics. El resultats de les proves d'ADN, que Solà i Sartiau, també s'han ocupat de difondre, assenyala que la probabilitat que els dos ADN analitzats siguin de persones que comparteixin un progenitor és del 90,874% i assenyalen la conveniència d'ampliar l'anàlisis per comparar més marcadors genètics per reafirmar-ho en un 99%, que és el percentatge òptim que les dues persones comparteixen un dels progenitors.
I, un cop obtinguts els resultats genètics, Solà i Sartiau, que es consideren “germans”, han decidit que s'han de conèixer i la dona viatjarà a l'Empordà. Han convocat el mitjans de comunicació per explicar el seu cas.