Loteria
Cau part del segon premi de Reis a Figueres i Torroella
Els dècims agraciats amb el 46674 s'han venut en un estanc de la Pujada del Castell de la capital de l'Alt Empordà i a la llibreria El Cucut de Torroella
En els dos casos s'han dispensat per màquina
La fortuna d'ahir no es va decantar del tot cap a les comarques gironines, però sí que hi va deixar un mig somriure. La sempre esperada “pluja de milions” va passar de llarg, si bé es va esgarrapar part d'un segon premi del sorteig de Reis, que enguany va correspondre al 46674. L'atzar no es va focalitzar en un únic punt de la demarcació, ja que el número s'havia distribuït tant a Figueres com a Torroella de Montgrí. A la capital de l'Alt Empordà, la sort es va repartir des de l'estanc que hi ha situat al número 7 de la Pujada del Castell, al costat de la Rambla i del Museu Dalí. Es tracta d'un establiment amb 44 anys d'història, i que fa tot just quatre anys que ofereix Lotería Nacional. La propietària, Helena Vázquez, va explicar que havia venut el número per màquina, tot i que desconeixia quants n'havia dispensat. El cèntric emplaçament d'aquest negoci, a més, va augmentar la dificultat de saber quins ciutadans van ser els agraciats: “Per aquí hi passen diàriament tant veïns de la zona com multitud de turistes d'arreu de Catalunya, de l'Estat i de l'estranger”, va evidenciar Vázquez, que ahir no va obrir les portes de l'estanc perquè era fora de vacances. A part, malgrat que el segon premi de la rifa va acabar amb 74, va detallar que van ser les terminacions 12 i 13 les que sens dubte van causar furor i es van esgotar els primers dies. “Per la màquina, els clients també demanen moltes dates de naixement. Un any més, però, hem continuat notant els efectes de la crisi econòmica en les vendes”.
Una situació “divertida”
L'altre establiment on la fortuna va fer estada va ser la llibreria El Cucut, situada als números 29-31 del carrer del Roser de Torroella de Montgrí. Va néixer fa 26 anys com un negoci familiar i, amb el pas del temps, s'ha convertit en un referent cultural a l'Empordà, ja que és un punt habitual de trobada entre lectors, escriptors i editors. Magda Riera el regenta juntament amb la seva mare, Maria Teresa Calabús. Com en el cas de Figueres, Riera va manifestar que havien dispensat per màquina el 46674. Es van assabentar de la notícia a través d'un client que els va trucar al matí per telèfon a casa seva per confirmar-ho. Calabús, aleshores, es va dirigir a la llibreria per si hi acudia algun dels afortunats, però no hi va anar ningú. Per la seva banda, la seva filla es va posar en contacte amb la seu de Loteries i Apostes de l'Estat a Madrid per corroborar que havien venut almenys un dècim premiat, ja que van engegar la màquina i en un principi no els sortia que fos així. Des de Madrid, els van respondre textualment amb la dita de “cuando el río suena, agua lleva” i van aprofitar per felicitar-les. Una situació que, per Riera, va ser realment “divertida”: “És una alegria i una petita recompensa perquè sempre estem aquí, aixecant la persiana. M'ha agradat que el número s'hagués agafat a través de la màquina perquè fins i tot hi ha gent que ens pregunta si per aquest sistema toca igual. Els dècims en paper sempre tenen un component bastant més màgic i glamurós.”
L'any passat, dos tercers
El segon premi del sorteig de Reis està valorat amb 1 milió d'euros la sèrie i amb 100.000 euros el dècim. L'any passat, aquesta rifa tradicional va esquitxar la demarcació amb dos tercers premis amb els números 01457 i 00260, que curiosament va ser el més baix del sorteig. Els beneficiats que van aconseguir un pessic es van embutxacar 1.400 euros amb cadascun dels dècims i 14.000 amb la sèrie. El 01457 es va vendre a un estanc situat al número 9 del carrer Francesc Ciurana de Girona i a la papereria i regals Laia de Blanes; mentre que el 00260 el van expedir en un estanc de la plaça Assumpció del barri de Sant Narcís de Girona, al bar Cris de Puigcerdà i en una administració del carrer Pi i Margall de Palafrugell. I, el 2011, el primer i el segon premi del sorteig també van defugir les comarques gironines, on tan sols l'Escala va tenir la sort de repartir part d'un tercer premi, amb el 01926. L'administració l'Anxova Milionària va vendre 80 dècims, que van deixar una apreciable pluja de 112.000 euros.
Més informació