Successos

Policial

Mossos que fan història

A la recreació dels setges de Girona hi havia mossos autèntics que recreaven la figura dels seus “avantpassats”

Les esquadres de l'època les formaven 150 agents

Els mossos d'esquadravan tenir un paper especial durant els setges de Girona

Un grup de mos­sos d'esqua­dra, per­ta­nyents al Grup del Ser­vei Històric dels Mos­sos d'Esqua­dra, ves­tits amb l'uni­forme propi de la Guerra del Francès (1808-1814), van par­ti­ci­par en les recre­a­ci­ons històriques rea­lit­za­des amb motiu de la VI Festa Reviu els Set­ges Napoleònics que van tenir lloc els dies 28 i 29 de setem­bre a Girona.

En escla­tar la Guerra del Francès, les esqua­dres, que eren una força poli­cial civil no sot­mesa al fur mili­tar (excepte els coman­da­ments), esta­ven sota la dependència de la Reial Audiència de Cata­lu­nya, la qual era pre­si­dida pel capità gene­ral del Prin­ci­pat, qui actu­ava espe­ci­al­ment a les ordres de la Sala del Crim de l'esmen­tat òrgan judi­cial. En aque­lla època hi havia des­ta­ca­ments de les esqua­dres a les ciu­tats de Valls, Riu­doms, Tàrrega, Piera, l'Arboç, Fal­set, Móra d'Ebre, Ponts, Sol­sona, Sant Celoni, Santa Coloma de Far­ners, Olot i Figue­res, així com un des­ta­ca­ment a la ciu­tat de Bar­ce­lona sota les ordres direc­tes del fis­cal de la Sala del Crim.

La plan­ti­lla estava com­posta per 125 efec­tius, dis­tribuïts de la següent manera: un cap del cos, un sots­cap, 12 capo­rals, 7 capo­rals de segona i 104 mos­sos d'esqua­dra.

Arran de la invasió napoleònica de Cata­lu­nya, la major part dels mos­sos d'esqua­dra es van posar sota les ordres de la Junta Suprema de Cata­lu­nya i de les Jun­tes de Girona i Lleida. Els mos­sos d'esqua­dra van par­ti­ci­par en els com­bats del Bruc, en els set­ges d'Hos­tal­ric, a Lleida, Mequi­nensa, a la bata­lla de la Bis­bal d'Empordà i als set­ges de Girona.

Les seves mis­si­ons en aquells moments eren la con­ducció de bagat­ges, l'orga­nit­zació dels trans­ports diri­gint les obres als camins per per­me­tre el pas de l'arti­lle­ria, el tras­llat de la cor­res­pondència secreta i l'orga­nit­zació d'esca­mots guer­ri­llers als quals ins­truïen.

Els mos­sos d'esqua­dra van tenir un paper espe­cial durant els set­ges de Girona. En un memo­rial de la Capi­ta­nia Gene­ral de Cata­lu­nya, rea­lit­zat una vegada aca­bada la guerra, es par­lava dels mèrits que van con­traure durant els set­ges de Girona els mos­sos d'esqua­dra Fran­cesc Cap­de­vila, Ignasi Gironés i F. Fabre­gas, tots ells de l'esqua­dra de Santa Coloma de Far­ners, els quals havien cobrat de la Junta de Girona, en data 8 de juny de 1808, els ser­veis pres­tats. “.....por los extra­or­di­na­rios tra­ba­jos man­daba hazer el cabo y cinco mozos cor­ri­endo dia­ri­a­mente con vere­das y comu­ni­cación de órde­nes y sir­vi­endo como sol­da­dos en sus mura­llas y for­ti­nes, agració a cada uno de los tres mozos y demás a más del pan con una pes­seta diària a más del sueldo men­sual hasta el 31 de marzo de 1809...” segons consta tex­tu­al­ment.

Un altre mosso de l'esqua­dra de Santa Coloma de Far­ners que també va tenir un paper des­ta­cat va ser Fran­cesc Joan Pons. Segons un memo­rial, Pons va con­traure els següents mèrits en el camp de l'espi­o­natge i el tras­llat de docu­men­tació secreta: “...por su segu­ri­dad y velo­ci­dad en el andar se le con­fi­a­ban muchísimos pli­e­gos del real ser­vi­cio, para saber los movi­mi­en­tos del ene­migo y para guía de cami­nos...”.

Final­ment, el mosso d'esqua­dra Rafael Cla­va­ria, vere­der espe­ci­a­lit­zat en el trans­port de mis­sat­ges i per­ta­nyent al cor­re­gi­ment de Vic, es va dis­tin­gir amb un com­por­ta­ment heroic en l'últim setge de Girona, segons un memo­rial, trans­por­tant cor­res­pondència mili­tar i civil tra­ves­sant les línies fran­ce­ses que asset­ja­ven Girona en dues oca­si­ons amb risc evi­dent per a la seva vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.