Successos

rescat

Un vaixell ‘pesca' restes de l'ultralleuger desaparegut

Van intentar treure'l, però amb el pes se'ls va tornar a enfonsar a 89 metres

El robot del ‘Bon Pigall' detecta la cua i el paracaigudes de l'aparell però cap rastre de la cabina ni dels ocupants

Un pesquer que feinejava davant del cap de Creus va localitzar ahir les restes de l'ultralleuger que va desaparèixer fa tres setmanes després d'enlairar-se de l'aeròdrom de Pals amb dos ocupants. La barca, de Joan Fontdecaba, que estava fent pesca d'arrossegament davant del cap Norfeu de Roses, pels volts de la una del migdia, va recollir les xarxes i es va trobar amb la sorpresa que havien pescat el que semblava l'estructura d'una avioneta. Quan la van intentar treure a la superfície, la xarxa es va trencar i l'aparell els va caure pel seu pes i es va tornar a enfonsar a un centenar de metres sota l'aigua. Tot i això, els pescadors van poder recuperar una petita part d'aquestes restes. Posteriorment, els responsables del vaixell van donar l'avís a Salvament Marítim i als Mossos d'Esquadra per informar-los de la troballa.

Els pescadors van descriure als serveis d'emergència que haurien vist l'estructura d'una ala i que era de color blanc i vermell, dades que lligaven amb l'aparell desaparegut. Un cop es va donar l'alerta, el grup especial d'activitats subaquàtiques de la Guàrdia Civil i agents dels Mossos es van desplaçar amb l'embarcació Bon Pigall, de la Fundació privada Argo Maris, amb el seu patró, Josep Quera, fins al lloc indicat pels pescadors: a una milla mar endins del cap Norfeu i a 4 milles aproximadament del port de Roses. El grup de rescat va estar rastrejant la zona en un radi de 300 metres davant la costa amb l'ajuda del robot submarí del Bon Pigall. Van poder veure les restes de la cua de l'ultralleuger i també el paracaigudes de l'aparell, que sembla enganxat a la cua, que estan a uns 89 metres de profunditat. Ni rastre, però, de la cabina ni tampoc dels cossos dels dos ocupants que volaven amb l'ultralleuger quan va desaparèixer. Els rastreig es va haver de suspendre en fer-se fosc i és previst que avui de bon matí continuï per veure si per la zona es troba la resta de l'aparell. Ara per ara, no es pot saber si el lloc on s'ha trobat la cua és on va caure o si les restes han estat arrossegades pels corrents. El fet que hi hagi el paracaigudes (que és un element de seguretat de l'ultralleuger i no pas un paracaigudes personal) fa sospitar que els tripulants el van desplegar per algun problema de l'ultralleuger. Un cop s'hagi fet el rastreig s'hauran de rescatar els elements que hagin pogut ser localitzats, tasca que anirà a càrrec dels GEAS de la Guàrdia Civil, que ja han alertat el seu equip de gran profunditat, que disposa de 12 especialistes a tot l'Estat, entre aquests el caporal de l'Estartit, Fernando Aguirre, que ja està treballant amb el seu grup en la recerca.

Problemes a l'aparell

Antonio Marcos Nadal de Anzizu, veí de Barcelona, era alumne de vol, i el dia de la desaparició es va enlairar amb el seu ultralleuger juntament amb Joana Romo Navarro, de 48 anys, veïna de Torroella i una experimentada instructora de vol.

Van sortir de l'aeròdrom de Pals i al cap d'una estona van fer una aturada al camp de vol de Viladamat perquè fallava alguna cosa al carburador. L'aparell es va tornar a enlairar i va ser vist per les Medes volant en direcció mar. No se'ls va veure més.

LA DATA

22.12.13
És el dia
que l'ultralleuger va desaparèixer amb Joana Romo Navarro i Antonio Marcos Nadal de Anzizu a l'interior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.