Successos

Policial

Molts anys fent de policia

El cos dels agents municipals d'Olot commemoren el cent vint-i-cinquè aniversari de la seva creació amb un seguit d'actes

També es pot veure una exposició amb fotos, material antic i vestits de policia

La policia municipal d'Olot aquest cap de setmana ha commemorat el cent vint-i-cinquè aniversari de la creació del cos. Ho ha fet havent superat la sotragada que va provocar la implicació d'un dels seus agents, Antoni Guirado, a la dècada dels anys 90 del segle passat, en el cas Feliu.

Des del començament d'aquest segle els responsables d'aquest cos policial han potenciat les tasques de policia de proximitat –amb agents assignats a zones concretes, que visiten els comerciants i es fan accessibles passejant-hi– i, sobretot, la professionalització a través de la formació permanent.

De fet, l'aposta per la professionalització es va produir a l'inici de l'etapa de la democràcia, quan els ajuntaments van anar esgarrapant competències i van poder donar més atribucions als agents de la policia municipal i se'ls va dotar d'un material molt més modern.

Va ser el moment en què els aspirants ja es formaven a l'escola de policia. Al cap d'uns anys, el 1982, les tres primeres dones es van incorporar a la policia d'Olot.

La policia olotina es va crear l'any 1890, amb poc personal i poques competències. Concretament, havien de mantenir l'ordre públic i fer complir les ordenances. Al principi eren quatre agents manats per un caporal. Després de la Guerra Civil Espanyola l'Ajuntament de torn va anar augmentant la plantilla fins als catorze agents, majoritàriament escollits a dit després de les expulsions i els durs expedients aplicats als agents no considerats afins al règim franquista. A la dècada dels anys 50 el govern local va decidir tornar a ampliar la plantilla i va doblar el nombre d'agents. Tot plegat va respondre a l'augment de població que va experimentar la capital de la Garrotxa.

La història de la policia municipal d'Olot és llarga i ha estat recollida a l'exposició que sobre aquest cos hi ha a Can Trincheria i que ha estat realitzada per l'historiador Marc Pons. En aquesta exposició, inaugurada divendres passat, s'hi poden veure fotografies i documents que permeten fer un relat històric del cos.

També hi ha uniformes antics i l'actual, de gala, amb un ostentós casc amb plomes que, en una ocasió, es va cedir a l'Ajuntament de Santa Pau per a un acte en el marc de l'agermanament amb Licodia Eubea de la Catània italiana. La mostra també recull algunes anècdotes com l'augment de feina que per als agents va comportar l'ordenació del trànsit amb el boom del Seat 600.

També, el fet que a la dècada dels anys 50 del segle passat la majoria dels qui eren policies locals a Olot eren nouvinguts. I, finalment, destaca la pintoresca figura de Francesc Mut, que va ser expedientat per la dictadura de Primo de Rivera per separatista, després, per la Generalitat republicana, per massa conservador i, després, ho va ser en dues ocasions més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.