Successos

BONAVENTURA COMAS

INSPECTOR EN CAP DE L'ÀREA BASICA POLICIAL DELS MOSSOS D'ESQUADRA DE PREMIÀ DE MAR

“Els robatoris als domicilis són el taló d'Aquil·les del territori”

També destaca que els furts són els incidents més freqüents a la zona del Baix Maresme

En general, però, assegura que els delictes han registrat una tendència a la baixa

La gent ens dóna molta confiança perquè veu que treballem amb molta qualitat

El cap de l'Àrea Bàsica Policial dels Mossos d'Esquadra de Premià de Mar, Bonaventura Comas, va néixer a Arenys de Mar el 1972. Casat i amb tres filles, aquest llicenciat en psicologia és al capdavant de la comissaria premianenca des del novembre del 2013.

Per què va decidir ingressar al cos dels Mossos d'Esquadra?
Mai ningú m'havia fet aquesta pregunta i m'alegra que ho feu. Hi ha molta gent que creu que ser mosso és vocacional, però he de dir que no és el meu cas. Va ser arran d'un gran amic que es presentava a una convocatòria per entrar als Mossos, i jo
en aquell moment estava acabant la carrera de psicologia.
No veia un futur immediat en els meus estudis i vaig pensar que era una oportunitat ingressar al cos.
Com és el seu dia a dia?
És molt difícil definir-ho perquè els fets que passen al territori afecten el teu dia a dia. Intentes tenir una agenda ordenada, però la immediatesa que requereix donar resposta a qualsevol cosa fa que el teu dia a dia canviï molt ràpidament. Hem de planificar molts cops a curt termini. Ara bé, la meva feina com a cap de comissaria consisteix bàsicament a gestionar els recursos, mantenir i facilitar les eines a la meva gent perquè pugui treballar en condicions, adaptar les directrius que puguin arribar pel que fa a qüestions que succeeixen i, evidentment, el meu dia està farcit de reunions.
Pel que fa a seguretat, quines particularitats té el Baix Maresme?
El Baix Maresme és una zona que no té gaires problemes de seguretat. És així. Penso que som uns privilegiats. Tenim molt propera l'àrea metropolitana de Barcelona, però la zona es podria definir com una illa. Perquè es faci una idea: estimativament, el 30% dels delictes que s'hi produeixen són furts. En general, no hi ha una problemàtica molt greu que creï incertesa. Sí que tenim incidents puntuals, però és una zona molt tranquil·la i crec que els nivells de seguretat són molt bons. El percentatge de delictes per cada mil habitants és molt baix comparat amb el global de tot el territori.
Quins serien els delictes més comuns a la zona?
A banda dels furts, la realitat ens diu que al territori hi ha un altre fet que sempre ens ha preocupat, que són els robatoris amb força als domicilis. És un fet delictiu en el qual s'atempta d'alguna manera contra la privacitat de les persones i que
en certs moments genera alarma, sobretot quan hi ha un repunt d'aquests fets. Tot i que ara no tenim robatoris violents en domicilis, ja que es fan quan no hi ha ningú dins les cases, a la gent no deixa de crear-li una inseguretat, perquè s'ha violat la seva privacitat. Aquest és potser el taló d'Aquil·les del nostre territori.
Pel que fa a la violència de gènere, hi ha hagut més delictes?
De manera aproximada, el 2015 hi ha hagut menys denúncies que el 2014. Ara bé, sabem que sempre hi ha un cert nombre de fets que no es denuncien; per tant, tampoc podem afirmar que n'hi ha menys per aquesta circumstància.
En general, la tendència dels últims anys quant als delictes és de pujada o de baixada?
Fa dos anys que estan baixant. Han baixat o s'han mantingut tots, excepte els robatoris amb força als domicilis.
Precisament, i en aquest sentit, la zona del Baix Maresme és plena d'urbanitzacions i segones residències. S'han accentuat aquest tipus de robatoris?
En el darrer any han augmentat a la zona al voltant d'un 15%, aproximadament. És veritat, però, que en el conjunt dels fets delictius, aquests només representen un 10% de manera estimativa. Sí que hi va haver dos mesos concrets en què ens va afectar molt, que van ser el juliol i el desembre del 2015. Aquest problema, però, no només afecta les urbanitzacions, sinó també els pisos de zones més urbanes.
Tenen constància que hi hagi bandes organitzades?
Normalment, en aquesta mena de casos actuen com a grups organitzats. En general, són gent que ja es dedica a aquest tipus de robatoris i tenen un modus operandi.
A escala comarcal, quines són les estratègies de col·laboració amb la resta de comissaries dels Mossos?
Més o menys, les problemàtiques que puguin tenir les altres comissaries del territori també les podem tenir nosaltres. Però no només al Maresme, sinó que jo diria que a tot el territori. Per exemple, els robatoris amb força en domicilis han augmentat a tot Catalunya, i així ho va explicar el conseller. Nosaltres no som diferents. Compartim informació i estratègies d'actuació en l'àmbit català. Amb les infraestructures que hi ha avui dia, la mobilitat és molt àmplia, i un grup que avui actua al Maresme demà pot estar actuant al Vallès.
I amb la resta de cossos?
A vegades hem fet dispositius conjunts amb la Guàrdia Civil i amb la Policía Nacional. Amb aquests últims, en temes d'estrangeria, i amb la Guàrdia Civil, qüestions com ara intervenció d'armes, contraban i frau fiscal. Amb els dos cossos la col·laboració és bona. En canvi, amb les policies locals, hi treballem dia a dia i cos a cos, perquè els seus problemes són els nostres i, per tant, cada mes ens reunim amb totes les policies locals del Baix Maresme i
es comparteixen tant estratègies com dispositius, i parlem de com ens hem de coordinar. Si hi ha algun problema concret en algun municipi, es fan reunions específiques per tractar aquest tema.
Creu que la imatge que té la gent del cos de Mossos és bona?
Crec que sí. En els darrers anys les enquestes reflecteixen que la policia surt molt ben valorada en comparació amb la puntuació d'altres èpoques. Crec que això és fruit del fet que ens hem assentat i la gent ens dóna molta confiança perquè veu que treballem amb molta qualitat i sabem adaptar-nos a les circumstàncies de manera molt ràpida. Jo rebo més felicitacions tant de ciutadans com d'alcaldes o regidors que no pas queixes, que també n'hi ha.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.