Successos

Societat

Successos

Nen enverinat a Llançà

sospitosos El jutjat de Figueres té imputats el pare i la mare d'una criatura de 7 anys que va donar positiu en levamisole, un component usat sobretot en veterinària

El jutjat d'instrucció número 1 de Figueres manté oberta una complexa investigació per aclarir el cas de l'enverinament d'un nen de 7 anys de Llançà que va tenir una trombosi que els metges de l'hospital Vall d'Hebron van atribuir al consum allargat durant setmanes de levamisole, un component químic emprat bàsicament en medicaments veterinaris per combatre els cucs.

El pare, que és veterinari tot i que fa anys que no exerceix i que va deixar d'estar col·legiat, i la mare, que gestiona una botiga de productes macrobiòtics, estan imputats per un delicte de lesions, i la Generalitat els ha retirat temporalment la custòdia del fill.

El cas es remunta a finals de l'any passat, quan els pares del nen, que en aquells moments encara vivien junts, van portar el fill en diverses ocasions a l'hospital de Figueres perquè tenia diverses afeccions, que finalment van derivar en una trombosi i una vasculitis. En vista de la gravetat de l'estat del nen, se'l va traslladar a l'hospital Vall d'Hebron, on va haver d'estar ingressat temps i on li van fer moltes proves per intentar aclarir l'origen de la malaltia. Una de les proves, l'anàlisi d'un floc de cabells, va detectar levamisole (un antihelmíntic i immunomodulador), base sobretot de medicaments usats en veterinària, tot i que hi ha fàrmacs destinats a les persones que contenen components molt similars i amb els mateixos efectes, com és el mebendazole.

Davant la detecció del levamisole, que es va considerar causa d'enverinament amb el resultat de la trombosi, els metges del Vall d'Hebron, seguint els protocols, van alertar el jutjat i els serveis d'atenció a la infància de la Generalitat (DGAIA), que van emprendre mesures.

El jutjat va obrir una causa per lesions i va imputar els progenitors del nen. El pare, llicenciat en veterinària, va ser considerat especialment sospitós per la possibilitat de tenir o haver tingut accés al levamisole. L'home, de 46 anys, defensat pel lletrat Joaquim Bech de Careda, va negar rotundament que hagués administrat per cap sistema levamisole al seu fill i també afirma que no és possible que el nen se'l prengués accidentalment perquè no tenia productes a l'abast de la criatura.

El jutjat també va prendre declaració com a imputada a la mare, que igual que el pare va negar qualsevol responsabilitat en l'enverinament per levamisole del seu fill.

El jutjat va ordenar als Mossos d'Esquadra que fessin escorcolls als domicilis del pare i la mare (que van deixar de cohabitar poc després de la greu malaltia del nen). En les inspeccions als dos habitatges, tots dos a Llançà, no es van trobar restes de la substància que es pressuposa que va provocar l'enverinament del nen.

En el marc de la investigació, el jutjat va fer explorar (declarar) el nen un cop es va haver recuperat (tot i que encara té seqüeles), i aquest va exposar que normalment era la mare qui li donava medecines quan es trobava malament. El jutge també va ordenar sotmetre el pare i la mare a una prova pericial psiquiàtrica per determinar si algun d'ells tenia la síndrome de Münchhausen, una malaltia mental que presenten alguns adults que provoquen o fan fingir malalties a familiars per posteriorment poder-los prestar atencions i cuidar-los. Els perits, però, van concloure que els pares no tenen la síndrome de Münchhausen.

El jutjat continua la investigació per intentar aclarir el misteri de com un nen de 7 anys es va enverinar amb levamisole i si hi ha responsabilitats penals dels pares; s'està pendent de realitzar noves pericials que ajudin a aclarir el misteri.

Paral·lelament a la incoació de les diligències judicials, els serveis d'atenció a la infància de la Generalitat van obrir un expedient i van retirar temporalment la custòdia als pares, amb la qual cosa el nen va quedar sota la tutela de la DGAIA i els pares el podien visitar en hores convingudes i sota la vigilància d'un tutor. Malgrat que els pares continuen investigats, tant la família del pare (que té germans que també resideixen a Llançà) com la de la mare han reclamat que els donin la custòdia cadascuna pel seu costat. La DGAIA té previst decidir-ho aquesta setmana mateix.

LA XIFRA

7
anys
té el nen de Llançà que s'ha detectat que ha estat víctima d'enverinament per levamisole

LA DATA

03.06.16
La DGAIA ha de decidir si dóna la custòdia del nen als familiars del pare o de la mare.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.