Successos

Lluita contra el gihadisme

Operació policial contra el gihadisme, a Arbúcies

Detenen dos germans acusats de finançar l'organització terrorista Estat Islàmic

La Guàrdia Civil comissa material informàtic i diners preparats per ser enviats a Síria

Els diners servien per pagar els viatges als terroristes

Una investigació policial de la Guàrdia Civil a Arbúcies va acabar ahir amb la detenció de dues persones a qui es relaciona amb el terrorisme gihadista. Es tracta d'Omar i Abdelhak el Jelaly, dos germans de nacionalitat marroquina, de 22 i 33 anys, que segons les investigacions enviaven diners a Síria i l'Iraq per finançar l'autoproclamat Estat Islàmic (també conegut com Daesh, que n'és l'acrònim en àrab). Segons ha pogut acreditar la investigació, els arrestats transferien des dels seus comptes bancaris la meitat del que guanyaven a Síria.

L'operatiu es va iniciar de matinada, pels volts de dos quarts de cinc, i va durar vuit hores. Desenes d'agents de la Guàrdia Civil encaputxats van irrompre als dos domicilis dels sospitosos, als carrers Germana Assumpta en el cas del germà menor i Segimon Folgueroles en el cas del gran, tots dos a Arbúcies i separats per tan sols quatre-cents metres. Segons va comunicar el Ministeri de l'Interior, l'anàlisi del material informàtic intervingut en aquest operatiu permetrà conèixer millor les vinculacions dels arrestats amb els administradors d'Estat Islàmic i les seves suposades identitats. No només això, sinó que la Guàrdia Civil considera que el material comissat revelarà dades importants sobre les xarxes de finançament d'Estat Islàmic des de l'Estat espanyol. A més de l'abundant material informàtic, la Guàrdia Civil també ha intervingut més de 9.000 euros en efectiu, que segons fonts policials estarien ja preparats per enviar a l'aparell econòmic d'aquesta organització terrorista a Síria. De fet, els investigadors sospiten que aquests diners anaven concretament a la xarxa per facilitar els desplaçaments d'efectius per a la seva integració a les files del grup terrorista.
O sigui, els diners servien per pagar les despeses corresponents als viatges des de l'Estat espanyol fins a Síria a aquells que volien integrar-se a les files del grup terrorista. Segons el Ministeri de l'Interior, és el primer cop que una operació policial a l'Estat espanyol pot demostrar quina és la finalitat última del diner que s'enviava a Estat Islàmic.

Identitats falses

La mort a Síria d'un dels germans, que s'hi va desplaçar per integrar-se en la militància del grup terrorista, no va fer defallir els dos germans, que hi van continuar enviant diners. Segons la policia, els dos germans utilitzaven identitats falses per dur a terme la seva activitat criminal. És per això que l'Audiencia Nacional els acusa de delictes de finançament de terrorista islamita, col·laboració amb grup terrorista i autoadoctrinament.

L'operació va acabar al migdia, quan els dos germans van abandonar els domicilis amb la cara tapada i acompanyats d'agents de la Guàrdia Civil, que els van introduir en els vehicles policials per conduir-los a l'Audiencia Nacional, a Madrid.

LES XIFRES

9.000
euros
va comissar la Guàrdia Civil als detinguts, que estaven preparats per donar-los a l'organització terrorista.
3
detencions
relacionades amb el terrorisme islàmic hi ha hagut a les comarques gironines des del setembre.

El germà gran, vinculat a una entitat cultural, treballa en una carrossera

J. Ferrer

Els dos germans detinguts a Arbúcies sospitosos d'enviar diners a Estat Islàmic són aficionats al kick-boxing, un esport d'origen oriental que combina la boxa i el karate. El germà gran, Abdelhak el Jelaly, l'havia practicat en més d'un local de la rodalia. Com a mínim, havia anat a practicar-lo en un gimnàs de Breda. “Fa més de dos anys que no ve”, admetia ahir el responsable del local. La imatge de tots dos, entrenant-se i posant per a la foto, és popular des d'ahir al matí.

El germà gran treballa en una empresa carrossera local (Indcar), on s'encarregava, entre altres coses, de pintar autobusos. El germà petit, Omar el Jelaly, viu sol, molt a prop d'Abdelhak. Ha treballat de manera esporàdica en feines de neteja de boscos i, de tant en tant, de venedor en mercats ambulants.

Empleada municipal

Abdelhak el Jelaly està vinculat a l'associació cultural El Ilttifak. Ha participat, com a mínim els últims mesos, en reunions al centre cultural de La Pedrera. La seva dona és empleada municipal des de fa anys i forma part de la plantilla de l'Ajuntament. La parella té dues filles, de vuit i tres anys, escolaritzades al municipi. La família es va instal·lar a Arbúcies, un municipi a tocar del Montseny de 7.000 habitants, fa una dotzena d'anys.

A Arbúcies també hi vivia un altre germà, que va decidir anar a Síria a combatre a les files d'Estat Islàmic fa un any i mig. Aquest antic veí d'Arbúcies havia estat conductor d'autobusos i de camions, i havia regentat un negoci de menjar. Va morir fa uns vuit mesos en combat, però res feia pensar que Abdelhak i Omar continuarien vinculats a l'organització terrorista, assenyala l'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga (Entesa). Un altre germà dels dos detinguts ahir a Arbúcies està establert a Santa Coloma de Farners.

“Cas aïllat”

Garriga considera que les detencions d'ahir són “un cas aïllat”. Garriga demana que no es “criminalitzi” el col·lectiu d'origen marroquí i de confessió islàmica de la vila. En un comunicat, el consistori va exposar ahir al migdia: “La convivència al poble sempre s'ha mogut en paràmetres de normalitat i concòrdia. Per tant, no hi ha motius de preocupació més enllà del fet puntual.”

A Arbúcies hi ha un 23,7% de població de fora de l'Estat. Hi ha mig miler de veïns originaris del Marroc, el col·lectiu de nouvinguts més nombrós. També n'hi ha que provenen del Pakistan i l'Índia, entre altres països.

Adoctrinament i captació des de Figueres

L'última operació policial a les comarques gironines relacionada amb el gihadisme es va produir el setembre del 2015. La Policía Nacional va detenir a Figueres una noia de 19 anys, d'origen marroquí, acusada de dur a terme tasques d'adoctrinament i de captació de membres per a l'organització gihadista Estat Islàmic. Concretament, la investigació indica que la veïna de Figueres es dedicava a l'enviament de combatents, així com a facilitar contactes i rutes segures en els viatges que emprenien els nous membres per arribar a les àrees que estan sota control de l'organització gihadista Estat Islàmic. La labor de la jove també incloïa, suposadament, l'assessorament a components actius del grup terrorista en relació amb les mesures de protecció que havien d'adoptar en els seus itineraris. D'altra banda, a través de les xarxes socials, interactuava amb persones de perfils radicals afins a la seva manera de pensar per establir una xarxa de suport i col·laboració amb Estat islàmic, i orquestrar així una campanya de divulgació de l'ideari i dels actes terroristes del grup. Era el segon cop que la jove figuerenca, que estudia la carrera de medicina, era detinguda per les mateixes circumstàncies. La seva detenció es va efectuar arran d'una altra que va tenir lloc el 4 d'agost, quan va ser arrestat un suposat gihadista a Stuttgart. Entre la documentació que es va comissar a l'home, els investigadors van trobar el nom de la veïna de Figueres. Un cop detinguda, el jutge va ordenar el seu ingrés provisional a la presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.