Administracions

La inauguració avui de la nova seu de la Generalitat a Girona culmina un llarg procés

El president Montilla i diversos consellers presidiran l'acte, que ha de permetre millorar el servei als ciutadans

L'antic hospital de Santa Caterina passarà avui definitivament a convertir-se en el nou Palau de la Generalitat a Girona, gràcies a la unificació de serveis i al trasllat a la seu de la gran majoria de departaments de la Generalitat. La inauguració oficial es produeix pocs dies abans que el govern culmini el procés de trasllat de tots els departaments. Les diverses conselleries van començar a fer el trasllat pels volts de la diada de Sant Jordi, un procés que es culminarà la setmana que ve amb l'arribada a la seu central del personal del Departament de Medi Ambient, l'últim que es traslladarà a la seu nova, com també el personal de Trànsit, que també s'hi instal·larà en els pròxims dies. Un cop s'hagi fet el trasllat de tots els departament, seran 850 els treballadors que tindran a partir d'ara el lloc de treball en aquest gran edifici administratiu. Només els serveis de Cultura, l'Agència Catalana de l'Aigua i el Departament de Justícia no seran a l'edifici nou, i tindran la seu a la Casa Solterra, on hi haurà uns 120 treballadors.

En aquests dos mesos, el delegat del govern a Girona, Jordi Martinoy, considera que s'ha fet una bona adaptació al nou edifici, i valora especialment «l'ànima que els treballadors donen a l'edifici». Martinoy identifica el trasllat amb la «il·lusió» que per a molts ha suposat començar a treballar en un edifici nou, com va quedar palès en una visita que es va fer amb els treballadors i les seves famílies.

Lluminositat a tot arreu

El disseny dels arquitectes Josep Fuses i Joan Viader va projectar un edifici que prioritza la lluminositat i la transparència tant des de l'interior com des de l'exterior. Els grans finestrals garanteixen l'entrada de llum natural a l'edifici, i en la configuració de l'espai també s'han volgut fer despatxos oberts amb grans vidrieres que els deixen a la vista de tothom. L'obertura de l'edifici també genera una gran expectació entre els ciutadans, tal com demostra que en la jornada de portes obertes de Sant Jordi prop de 7.000 persones haguessin aprofitat les visites guiades per conèixer de primera mà les instal·lacions.

La inauguració d'avui l'aprofitaran les dones de la neteja, que mantenen un conflicte amb el govern, per mostrar la seva queixa.

625 tràmits a l'oficina d'atenció ciutadana

dani vilà

Una de les joies de la corona de les noves instal·lacions és l'oficina d'atenció ciutadana. Un total de 41 professionals treballaran en aquesta finestreta única amb l'objectiu que qualsevol tràmit es pugui resoldre des d'aquestes dependències i evitar les molèsties que suposa per als ciutadans haver d'anar d'un departament a un altre per dur a terme les seves accions amb l'administració.

Es tracta d'un espai de 1.200 metres quadrats amb diverses zones, com un gran taulell d'entrada, que ajuden el ciutadà a dirigir-se a unes taules o unes altres en funció de la gestió que ha de fer. La nova oficina permet realitzar in situ un total de 625 tràmits, un fet que ha comportat una formació específica del personal per permetre tenir competència en la realització de qualsevol d'aquests tràmits.

La visita de Montilla servirà per inaugurar avui oficialment aquest espai singular per al seu nou funcionament, però en els dies que s'ha posat en marxa de manera extraoficial ja atén de mitjana unes 650 persones al dia. La nova oficina permet unificar els serveis que fins ara es podia obtenir en 29 oficines especialitzades situades en diversos departaments i dispersades per la ciutat de Girona. L'horari és continuat matí i tarda de dilluns a divendres i dissabte al matí.

La nova seu suposa un estalvi d'1,3 milions en lloguers de locals a Girona

Un altre aspecte que la Generalitat ha destacat amb aquesta construcció és l'estalvi que suposarà la nova seu unificada del Govern a Girona gràcies l'estalvi del lloguers dels locals i oficines, on fins ara hi havia departaments. En total, es calcula que l'estrena de la nova seu i la concentració dels serveis a l'antic hospital de Santa Caterina permet estalviar uns 1,3 milions anuals en evitar el lloguer d'una vintena de locals a la ciutat. A més, la vintena de locals que són de propietat podran passar en alguns casos a patrimoni del Govern per intentar vendre o llogar aquests espais a empreses o altres administracions que poguessin estar-hi interessats. Tot i que en alguns casos, es mantindran unitats molt específiques a les seus on estaven, com és el cas dels laboratoris del Departament de Salut, entre d'altres casos.

Han calgut sis anys per recuperar l'antic hospital de Santa Caterina

És el temps que haurà fet falta des que l'any 2004 tancava les portes l'antic hospital de Santa Caterina fins que aquest juny del 2010 l'edifici estigui a ple rendiment, ara com a seu unificada de la Generalitat. En concret, es tracta de 34.000 metres quadrats d'edifici administratiu, que conformen l'edifici històric de l'antic hospital i el nou edifici que van projectar els arquitectes Fuses i Viader al xamfrà entre el carrer Joan Maragall i la plaça Pompeu Fabra. El projecte haurà suposat un cost d'uns 34 milions d'euros que, de retruc, haurà suposa la urbanització i recuperació d'una cèntrica illa de la capital gironina. Les obres han experimentat en aquest llarg període diversos processos que han alentit els terminis inicials, com va ser el cas de les troballes de restes arqueològiques que van fer frenar el procés fins a tenir-les catalogades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.