Administracions

Sant Feliu i el govern pacten anar repartint el llegat Anlló

L’alcalde, Carles Motas, avança que han acordat amb Patrimoni de la Generalitat fer una “distribució parcial” dels diners de les propietats venudes a final d’any

De les pendents, l’hotel Regente serà habitatge protegit

L’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, va anunciar ahir la voluntat compartida amb la direcció de Patrimoni de la Generalitat per començar a distribuir els diners de l’herència intestada dels germans Joan i Francesc Anlló, morts el 2002 sense hereus. El procés per liquidar les seves propietats, 8 hotels i altres finques, s’ha dilatat en el temps. I les primeres subhastes no es van activar fins al 2011, amb un llegat encara més devaluat per la crisi immobiliària. Una dècada després, encara resten tres hotels per vendre, però el consistori defensa que comencin a arribar els ingressos de les propietats subhastades o venudes directament fins al 2017, quan es va vendre fora de subhasta, per 1,86 milions, l’hotel Panorama Park.

La legislació estableix que les herències intestades són gestionades per la Generalitat, però els recursos s’han de distribuir entre entitats assistencials, culturals o promoure habitatge social al municipi dels difunts. Teòricament, el repartiment s’hauria de fer al final del procés, però Motas aposta per avançar feina per destinar els diners a projectes com ara el futur Museu Carmen Thyssen –a través de la fundació mixta del municipi i la baronessa– o l’ampliació prevista de l’asil Surís.

L’alcalde no es defineix amb la xifra pendent de distribuir, que fixarà la intervenció del Departament d’Economia de la Generalitat. Podria oscil·lar al voltant dels 3 milions teòrics –abans del 2007 s’havia arribat a taxar tot el llegat en més de 12 milions–, però a la pràctica, tot descomptant tributs pendents i les despeses de manteniment i gestió de dues dècades, podria quedar per sota. Per aquest motiu, després que tràmits, crisis econòmiques, l’aplicació de l’article 155 el 2017 –quan ja havien arribat a un acord similar a l’actual–, canvis de governs i interlocutors i, finalment, la pandèmia, l’executiu guixolenc vol anar per feina.

Pisos socials al Regente

En paral·lel a la distribució, el govern local ha encarrilat el destí d’un dels tres hotels tancats encara pendents de vendre, el Regente, del carrer de la Creu. Han convingut amb la direcció de Patrimoni que la finca quedi en mans de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), per comptes de malvendre-la, i destinar-la a habitatge social, amb un format que encara no s’ha definit.

Resten altres dues finques hoteleres pendents d’una nova subhasta, ja a partir de 2022, que serien els antics Mediterrani –on el govern local ja havia plantejat fer habitatge social anys enrere, però que implicava una obra més costosa i menys unitats amb major superfície– i el Rex II, al carrer Joan Maragall. Com altres propietats, en les subhastes fetes fins ara, van quedar desertes. Però encara podrien aportar una darrera picossada al municipi, sense la pressió de ser condició per al repartiment total.

LA DATA

27.11.02
va morir
Francesc Anlló, mesos després del seu germà Joan, tots dos sense hereus ni testaments legals.

LA XIFRA

3
milions
llargs d’euros és el valor de venda de les propietats, però s’hi hauran de descomptar despeses de 20 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.