Administracions

La retallada de sous als ajuntaments anirà als jutjats

Els sindicats han presentat ja més de 400 recursos contra les retallades a les plantilles municipals i la majoria acabaran al jutjat

CCOO i la UGT recorren diversos camins perquè s'invalidi l'aplicació

Les retallades salarials que van decretar el govern de l'Estat espanyol i la Generalitat i que han aplicat els ajuntaments en les seves plantilles municipals, un 5% del sou, ha generat aquest agost una riuada de recursos que no para de créixer. En total, segons les dades facilitades pels sindicats majoritaris, CCOO i la UGT, ja hi ha més de 400 recursos i reclamacions que s'han interposat als Ajuntaments, al TSJC i al Defensor del Poble, la majoria dels quals acabaran al jutjat. Les accions legals que han iniciat els sindicats tenen per objectiu, amb estratègies diferents, aconseguir que la mesura sigui considerada inconstitucional, que s'invalidi la seva aplicació i s'aconsegueixi el retorn dels diners de manera retroactiva quan acabi el procés als tribunals.

CCOO ha iniciat una batalla legal amb diversos fronts. Ha presentat un recurs al Tribunal Suprem contra el decret que va aprovar el govern de l'Estat i ha donat instruccions a tots els seus representats sindicals als ajuntaments i empreses públiques perquè s'interposin recursos i reclamacions a l'aplicació de la mesura dins del mes següent a la seva aplicació en cada administració –el decret es va aplicar en la majoria dels ajuntaments en les nòmines de juny i juliol–. El sindicat espera ara la resposta de cada Ajuntament i si es produeix silenci administratiu –que és el que es preveu que passi– es portarà cada cas al contenciós. El sindicat vol fer valer la força de l'incompliment de les garanties laborals i la il·legalitat d'una mesura “unilateral” que trenca tots els acords i convenis signats. CCOO calcula que a hores d'ara ja hi ha prop de 350 recursos interposats i que la xifra continuarà augmentant en els propers dies. Fonts del sindicat apunten que els recursos que s'han presentat cobreixen ja el 85% dels treballadors públics de Catalunya.

La UGT, per la seva part, ha optat per altres camins amb un principal objectiu: denunciar la inconstitucionalitat dels decrets. El sindicat ha presentat un recurs d'inconstitucionalitat al Defensor del Poble i ha presentat dos recursos al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), un perquè el decret català vulnera la negociació col·lectiva i un altre perquè la mesura que s'ha traslladat als ajuntaments “és una mesura inconstitucional perquè vulnera la independència de les administracions locals”. A més d'aquests recursos, el sindicat UGT ha presentat prop de 41 recursos de conflicte col·lectiu que és la figura legal que tenen els treballadors en règim laboral per denunciar la mesura. Aquest procediment no té tantes limitacions temporals com els recursos que s'han presentat en el cas del funcionariat.

Mentre el secretari d'organització de serveis públics de la UGT, Miquel Àngel Sànchez, apunta: “És molt gros que a aquestes altures haguem de reivindicar la Constitució i denunciar imposicions”; el seu homòleg a CCOO, Fèlix Belzunce, es pregunta: “Quina credibilitat té signar acords si acaben sent paper mullat?”.

LA FRASE

És molt gros que haguem de reivindicar la Constitució i denunciar imposicions
Miquel Àngel Sànchez
secretari d'organització de Serveis Públics de la UGT

Comencen a preparar la vaga del 29 de setembre

Es mobilitzen

Els sindicats han començat a moure peça per preparar la vaga general prevista pel 29 de setembre que van convocar CCOO i la UGT en contra de la reforma laboral i les mesures d'ajust econòmic. Els delegats sindicals de Madrid dels dos sindicats estan cridats a una reunió a Madrid el proper 9 de setembre i el dia 14 es farà una altra reunió a la Farga de l'Hospitalet. La reunió està convocada pels sindicats per iniciar els actes de mobilització previs a la vaga.

Recullen adhesions

Els dos sindicats han iniciat aquest mes una campanya de petites accions per donar a conèixer els motius de la convocatòria. La UGT ha distribuït aquest mes pilotes de platja vermelles amb el lema “Fot-li un cop de peu a la reforma laboral”, ha fet diverses campanyes informatives en diversos sectors de població i ha obert una plana web http://www.vagageneral.cat on dóna a conèixer els preàmbuls de la vaga. CCOO ha creat també un web http://vagageneral.ccoo.cat en què informa de les activitats que s'estan fent durant aquest mes per preparar la vaga. Les últimes accions que han fet va ser dimecres al carrer de Sants de Barcelona i a la platja de Castelldefels repartint informació.

El conflicte enrareix la festa dels patrons

La nova secció sindical de la CNT aprofitarà la festa major de Manresa per denunciar retallades “de fins al 15%”
El govern local diu que “interferir en la festa de les entitats és una equivocació”
Albert Mercader
El que no pot ser és acceptar que ens fotin mà a la cartera i ens diguin que no fem res i que callem

El primer Ajuntament que haurà de donar comptes de la retallada salarial al jutjat social és el de la capital del Bages, Manresa. Un grup de treballadors que acaben d'afiliar-se a la CNT –sense representació en el comitè de treballadors, que està format per CCOO i la UGT– van formalitzar divendres de la setmana passada una denúncia contra l'Ajuntament per haver aprovat retallades salarials d'entre el 6 i el 15%, segons els treballadors, o d'entre el 6 i el 13%, segons el govern local (PSC, ICV i ERC). La diferència amb la resta de municipis és que l'Ajuntament manresà ha aprovat amb la retallada del 5%, l'anul·lació de la valoració dels llocs de treball i alguns complements que el consistori va aprovar fa dos anys i que representaven augments salarials d'entre l'1% i el 9%. La mesura aprovada finalment en el ple del 19 de juliol, després que els sindicats i treballadors protagonitzessin diverses mobilitzacions al municipi i aconseguissin aturar un mes la seva ratificació en la sessió plenària, va provocar conflictes entre els mateixos treballadors i el comitè. Mentre el comitè i l'Ajuntament intentaven pactar un preacord per mirar de “mitigar els efectes”, part dels treballadors iniciaven les accions judicials. Jordi Muñoz, una de les cares visibles del nou col·lectiu sindical que ara integra una vintena de treballadors, amb el suport econòmic de trenta més, diu: “El que no pot ser és acceptar que ens fotin mà a la cartera i ens diguin que no fem res i que callem”. Muñoz és un dels treballadors de la brigada municipal que més ha patit la retallada. Cobrava 1.300 euros i li treuen 220 euros, explica.

El col·lectiu enviarà una carta al govern local explicant que es manifestaran durant els actes institucionals de la festa major del municipi, la festa en honor dels patrons Santa Agnès, Sant Maurici i Sant Fruitós, que comença demà, “sense rebentar cap acte com s'està fent córrer per la ciutat”, diu Muñoz”.

Les picabaralles entre els treballadors i el govern abans que s'aprovés la mesura ja van posar en alerta l'organització de la festa i el govern va fer proclames perquè el comitè s'avingués a deixar fins al setembre la represa de les negociacions i hi hagués pau social per les festes dels patrons. Per això, es va fixar el 14 de setembre, passada la festivitat, com a data per iniciar la taula de negociació. L'alcalde accidental de Manresa, el regidor de Cultura, Ignasi Perramon, va mostrar-se ahir convençut que la festa major d'aquest any “serà tranquil·la i un espai de cultura i celebració” i va apuntar que “interferir en la festa de les entitats és una equivocació i pot provocar rebuig social”. Perramon assegurava que la retallada aprovada és conseqüència “de les dificultats econòmiques”. Amb les retallades salarials, l'Ajuntament s'estalviarà 1,3 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.