Administracions

Tecnologia

Una ciutat intel·ligent

Calonge i Sant Antoni, set anys després d’haver iniciat el camí com a ciutat intel·ligent, ultima una gran plataforma de gestió de dades

Més de 5.000 punts de llum sensoritzats

Les dades massives permeten detectar patrons i fer prediccions per millorar els serveis municipals

Calonge i Sant Antoni segueix treballant per situar-se en la primera línia de les ciutats intel·ligents (smart cities) de menys de 50.000 habitants a Catalunya. L’alcalde, Jordi Soler, ho té clar: “El futur implica apostar per la tecnologia, perquè ens permet una gestió més eficient dels recursos públics”. I hi afegeix: “Avançar en l’àmbit d’una ciutat intel·ligent per Calonge i Sant Antoni és un projecte estratègic que ens situa com a municipi pioner i innovador.”

Un camí iniciat ara fa set anys i que ha culminat en la posada a punt d’una gran plataforma central de gestió, una eina que permet centralitzar totes les dades i avaluar possibles millores dels “serveis públics que s’ofereixen a la ciutadania”. Una ciutat intel·ligent, i la tecnologia associada, permet conèixer en temps real la gestió de recollida de residus, la ruta dels vehicles de neteja, els consums de la calefacció urbana de la zona escolar i esportiva i, en uns segons, el nombre de vehicles amb més de vint anys. Aquest són només alguns dels exemples que permet la plataforma Smart City de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni; és a dir, recollir aquestes dades i processar-les per estudiar-les.

Ara, i segons Soler, ja s’està t treballant en diversos projectes que han de permetre captar encara més dades i fer créixer molt més la recopilació de dades massives (big data). El processament d’aquestes dades massives s’utilitza per detectar-hi patrons, i poder fer prediccions vàlides per prendre decisions.

El proper pas en la sensorització serà substituir gairebé 5.000 punts de llum per lluminàries monitoritzades amb tecnologia led. Aquest projecte, en fase de contractació, permetrà ajustar el consum d’electricitat i fer-lo més eficient.

Un altre dels passos que també està en fase de contractació és el sistema de videovigilància de la via pública, per reforçar la seguretat del municipi, i, alhora, aplicar sistemes intel·ligents que permetin una gestió més eficient i eficaç. Aquest projecte preveu implantar càmeres de videovigilància en més d’un centenar de localitzacions i instal·lar els ordinadors i els programes informàtics necessaris per saber, entre altres coses, quins vehicles circulen pel municipi, així com organitzar de manera intel·ligent els semàfors, coordinar els serveis de videovigilància d’edificis municipals, controlar les vies amb accessos restringits i vigilar els punts de recollida d’escombraries conflictives. La implementació d’aquest nou servei ha de permetre també dotar d’intel·ligència artificial els semàfors del municipi perquè adaptin la seva rutina de vermell i verd a la realitat del trànsit, evitant parades innecessàries i agilitzant la circulació de vehicles.

També en relació amb les millores de la circulació, al municipi es podran extreure dades de pas i tipologia de vehicles que transiten, que permetran racionalitzar el pla viari.

A més, ja s’estan construint les estructures que serviran per posar les plaques solars que alimentaran les electrolineres per recarregar vehicles. La particularitat és que hi haurà quatre punts de càrrega a Calonge, davant de l’Ajuntament, i quatre més a Sant Antoni, davant de l’oficina de turisme. Aquests punts de càrrega s’alimenten amb energia solar, amb les plaques que hi ha col·locades a les pèrgoles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia