Administracions

Làsers i grans focus pels estornells de la Bisbal d’Empordà

Se’ls vol erradicar dels passejos Muriel Casals i Marimon Asprer

Es tracta d’exemplars d’estornell negre

L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà està portant a terme una campanya per allunyar els estornells del passeig Muriel Casals i el passeig Marimon Asprer amb la utilització de llum làser i focus d’alta potència. Per dur-la a terme s’ha format en aquesta tècnica personal municipal.

L’actuació, que s’ha iniciat aquest mes, s’ha hagut de fer arran de gran quantitat d’estornells negres; aquesta és una espècie sedentària que cada vegada més acostuma a fer servir permanentment els nuclis urbans com a dormitori, fet que causa molèsties importants a vianants, vehicles i veïns, alhora que genera una necessitat de neteja viària considerable.

Tecnologia

Per tal de dur a terme aquesta tasca s’ha format personal de l’àrea de Via Pública i Serveis de l’Ajuntament de la Bisbal, que utilitza dispositius lluminosos: llum làser i un focus d’alta potència.

Aquesta estratègia ha demostrat arreu ser la més efectiva causant el menor impacte sobre la fauna, els vianants i els veïns. Les tasques es duen a terme al capvespre, quan els ocells busquen un lloc on passar la nit. També s’ha demostrat que la combinació d’altres estratègies com ara efectes sonors, sorolls i petita pirotècnia pot ajudar puntualment a obtenir millors resultats en les tasques d’erradicació.

LA XIFRA

2
espais
estan principalment afectats pels estornells negres: el passeig Marimon Asprer i el Muriel Casals.

Dues espècies d’estornells

A Catalunya hi ha dues espècies d’estornells: l’estornell vulgar (Sturnus vulgaris) és una espècie migradora, de color fosc però pigallat amb punts blanquinosos, que arriba a la tardor formant grans estols. L’altra espècie és l’estornell negre (Sturnus unicolor), de color negre sense pigalls i de costums sedentaris o no migrants, que forma estols però no tan grans com els dels seus germans pigallats. Sovint, però, alguns estornells negres es barregen dins els estols dels estornells vulgars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia