Administracions

Les obres de Mas Pere de Calonge assetgen els veïns

Els residents, després de dècades amb mals serveis, afronten amb paciència la reurbanització, que comporta aixecar tots els carrers

Reclamen, però, una millora en la recollida de les deixalles

Les obres de reurbanització de la urbanització Mas Pere, a Calonge i Sant Antoni, l’actuació urbanística més important d’aquest mandat al municipi, amb un pressupost de 8.753.494 euros, avancen a bon ritme, amb la previsió que finalitzin d’aquí a trenta mesos. Les dificultats realment importants de les obres, perquè es tracta d’un projecte de gran envergadura, generen rellevants inconvenients als veïns. En aquest sentit, l’actuació inclou la construcció de tots els serveis que no tenia Mas Pere, com són la xarxa de clavegueres, la de distribució d’aigua potable, la xarxa d’enllumenat i l’asfaltatge. S’està, com explica l’alcalde, Jordi Soler, davant d’una urbanització on els carrers no estaven en condicions, fet que representava ja abans de les obres “un calvari per als veïns ”. Els residents que hi viuen –perquè la majoria són segons residències– manifesten les dificultats que tenen per accedir a les seves propietats i els desajustos en la recollida de deixalles.

Actualment s’ha acabat la primera fase de les obres a gairebé tots els carrers de Mas Pere. Aquesta primera fase incloïa l’enderroc del paviment existent, i la realització de la xarxa de clavegueres i d’aigua potable. La segona fase ja ha començat en alguns carrers i inclou les rases per fer passar la xarxa d’electricitat de baixa i mitjana tensió i també els serveis de comunicacions. En aquesta segona fase també es deixarà els carrers amb la subbase que ha de permetre l’asfaltatge. La tercera fase serà la de pavimentació, acabats i instal·lació d’enllumenat.

El cost de les obres

L’Ajuntament estima que el cost mitjà serà d’uns 15.000 euros per finca, un import calculat sobre una parcel·la d’uns 700 m². Aquest import es paga en sis quotes repartides cada sis mesos durant tres anys. Pel que fa al finançament, l’Ajuntament ha fraccionat el pagament en sis quotes durant tot el període d’obra, de manera que l’Ajuntament cobra un rebut cada sis mesos per finançar el projecte. En aquest projecte no hi ha aportació econòmica municipal, ja que els carrers no estan recepcionats i, per tant, la normativa estableix que el cost ha d’anar a càrrec dels propietaris.

Sobre el servei de recollida de residus, el seu funcionament no té relació amb l’execució de les obres, i des de l’Ajuntament ja s’està treballant en el nou contracte del servei de recollida de residus que ha de permetre solucionar els incidents puntuals que ara es produeixen.

L’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, i els representants d’Aglomerats Girona, empresa adjudicatària, van signar, a principi d’agost de l’any passat, l’acta de replanteig que donava formalment el tret de sortida de les obres d’urbanització de Mas Pere. Tot i això, les obres no van començar fins al setembre, ja que les ordenances municipals no permeten fer obres a la via pública durant els mesos d’estiu. Així, les màquines van començar a treballar en les obres de Mas Pere el dia 20 de setembre. El cost de les obres serà finançat majoritàriament per les quotes de les aportacions dels propietaris. Una altra part es finança amb els 358.506 euros aportats per l’Entitat Urbanística de Conservació de Mas Pere, que en el moment de la seva dissolució va traspassar el seu saldo disponible a l’Ajuntament amb l’objectiu de destinar-lo precisament a dur a termes aquestes obres.

LA FRASE

Entenem que unes obres d’aquesta rellevància causen molèsties, però és un pas necessari
Jordi Soler
alcalde de calonge i sant antoni

LA XIFRA

8,7
milions d’euros
és el cost de les obres de reurbanització de Mas Pere, a Calonge.

Dificultats d’accessos i problemes amb les deixalles

L’Ajuntament de Calonge, sota l’alcaldia de Jordi Soler, va ser contundent amb Mas Pere: l’actuació calia fer-la per solucionar els problemes endèmics d’una urbanització que, d’origen, es va fer sense la majoria de serveis bàsics. La majoria de veïns, principalment de segones residències, ho van veure amb bons ulls pel “calvari que els representava fins i tot moure’s de casa”. Hi ha dues crítiques, però: la primera, que altres governs ho havien d’haver abordat abans i, la segona, que el consistori hi hauria d’aportar més. Ara mateix, les principals dificultats, que s’hi afegeixen –i això ho asseguren alguns dels veïns que hi viuen– són els accessos, sobretot arran dels moviments de terres, i l’abandonament de molts punts de recollida de deixalles. L’alcalde vol tranquil·litzar-los, i destaca que és conscient d’aquests problemes, ja previsibles: “El projecte d’obres de Mas Pere avança al ritme previst. Són unes obres d’urbanització integrals i profundes que convertiran Mas Pere en una urbanització amb tots els serveis necessaris”, i hi afegeix: “Entenem que unes obres d’aquesta rellevància causen molèsties, però és un pas necessari per aconseguir tenir finalment una urbanització on es pugui viure en condicions, no com fins ara.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.