Administracions

sant feliu de guíxols

Un camí segur sobre l’antiga riera del Monestir

L’antiga riera del Monestir de Sant Feliu de Guíxols, ara carrer Martí Casals, es convertirà en un camí segur, des del nucli històric fins a l’escola Gaziel. De moment, ja s’ha fet la primera fase d’un projecte que s’ha iniciat amb el cobriment d’un tram de la riera, el que s’inicia al carrer de l’Hospital, a la plaça del Monestir.

El regidor de Mobilitat i Transport, Jordi Saballs, explica que aquest projecte, que superarà els 3,5 milions d’euros, tindrà una notable repercussió per a la ciutat. En primer lloc, permetrà crear, quan s’hagin acabat les quatre fases, un camí segur fins a l’escola Gaziel. Ara, però, ja permet arribar fins a l’Escola Municipal de Música. La segona conseqüència, també rellevant segons Saballs, serà la dignificació del que ara és la part de darrere de les cases: “Amb la creació d’aquest nou carrer, hi ha propietaris i establiments que preveuen obrir-hi un accés. A escala urbanística, el que fins ara era la part de darrere de les cases passarà a ser façana. Això comportarà una recuperació d’aquests espais.” Ara mateix, i segons Saballs, l’hotel Gesòria ja ha demanat tenir un accés pel carrer Martí Casals i fins i tot es planteja posar-hi una terrassa.

Aquest carrer, de fet, ja existia, amb el nom que s’ha mantingut de Martí Casals, però sols feia uns deu o dotze metres de longitud, ja que es veia interromput per la presència de la riera, la qual fins ara era oberta. Amb les obres de cobriment de la riera, subvencionades en part per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i segons Saballs, s’ha pogut iniciar un carrer nou a la superfície, molt més llarg, vora 140 metres. Així, l’antic carrer Martí Casals guanya llargada i fa aflorar nous accessos als edificis, que fins ara miraven a una llera.

Actuació estratègica

El cobriment de la riera del Monestir ha estat des de fa anys una de les accions estratègiques del govern. El desembre del 2021 s’iniciaven les obres de la primera fase del cobriment de la riera de Sant Amanç i del Monestir. L’ACA va aportar una subvenció de 663.000 euros per a aquesta primera fase. És un carrer de vianants per on no passaran cotxes, tret dels estrictament necessaris, de neteja i serveis puntuals. Aquest nou carrer, en la dimensió actual, va des de la plaça del Monestir fins al carrer de la Mercè. Després, seguiran les altres tres fases pendents: bifurcació de la riera, el tram que va fins al carrer Llibertat, i el darrer, fins als voltants de l’escola Gaziel. La fase que s’ha executat ara mateix té una inversió que voreja els 1,2 milions. Segons explica Jordi Saballs, l’altra actuació es materialitzarà a un ritme més lent, perquè dona a un sector en fase de desenvolupament urbanístic. En tot cas, només serà una qüestió administrativa i es preveu iniciar les obres al llarg de l’any vinent.

La plaça del Monestir

A més, i en aquell sector, la finalització de les obres de la plaça del Monestir de Sant Feliu de Guíxols –hi queda pendent la jardineria i retocs d’accessibilitat a l’arc de Sant Benet– donarà llum verd al Museu Carmen Thyssen de pintura catalana, a l’històric monestir benedictí. De fet, les obres del futur equipament cultural van començar el 4 d’octubre passat amb la reurbanització de la plaça del Monestir. Així doncs, el projecte del Thyssen no té aturador. El Consell de Ministres va aprovar, a finals de juliol, una primera aportació econòmica de 500.000 euros per tirar endavant el projecte del Museu Thyssen a Sant Feliu de Guíxols. El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, va dir, en declaracions a Ràdio Sant Feliu: “Els compromisos que hem adquirit es compliran. I, gràcies a l’impuls de les institucions, però també al desig de la baronessa, podrem tenir aquest museu.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.