LLETRES
Sant Feliu nomena fill adoptiu l’escriptor Josep Vallverdú
El ple de Sant Feliu va aprovar dimarts al vespre, per unanimitat dels grups, el nomenament de l’escriptor lleidatà Josep Vallverdú com a fill adoptiu del municipi, on va residir set anys, des de finals de la dècada dels 40 del segle passat fins al 1956, i va deixar empremta. Entre altres càrrecs, va ser director i professor d’una acadèmia, i un dels fundadors del Liceu Abat Sunyer, llavor de l’actual institut Sant Elm –va ser el primer centre de batxillerat a la ciutat i hi van passar en els inicis alumnes del municipi i el Baix Empordà, però també del sud del Gironès i la Selva Marítima.
El regidor de Cultura, Alexis Cubó, va glossar aquest llegat i les relacions que va teixir amb un seguit de persones com ara Martí Girona, Jaume Escortell, Josep Murlà, l’exalcalde Josep Vicente, Narcís Masferrer, Claudi Isern, Marià Vinyals, Enric Descayre, Margarita Wirsing i fins i tot Agustí Calvet Pascual, Gaziel. Va ser també delegat de cultura del Centre Excursionista Montclar, i va esdevenir vocal i secretari de l’Institut d’Estudis Guixolencs, sense deixar de banda també la feina al despatx d’una empresa surera. La distinció, que li lliuraran en un acte honorífic entre finals de setembre i principis d’octubre, se sumarà als homenatges a Vallverdú en l’any que l’autor –que, a banda de l’obra en literatura infantil, ha estat prolífic en gèneres com ara l’assaig, la poesia o el teatre, i en l’ofici de traductor– ha fet cent anys.
Queixes pels residus
En el ple de dimarts, a més, Guíxols des del Carrer va lamentar que quedés descartada una moció per tancar contenidors i habilitar un sistema d’obertura amb identificació de cada veí o veïna. L’edil de la formació, Jordi Lloveras, critica que la població va anar enrere en reciclatge el 2022 –encara amb un 45,9% de residus a la fracció resta– i el fet que es reforci el nombre de contenidors grisos, sense accions per fomentar la recollida selectiva en les altres fraccions.