Administracions

Sant Feliu de Guíxols

Pla de gestió de residus amb vista al 2030

L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols impulsa un pla local de prevenció i gestió dels residus municipals que es marca el 2030 com a horitzó. Una de les primeres aplicacions que incorpora aquesta eina de gestió serà la implantació d’un xip als contenidors de rebuig i d’orgànica. El segon tinent d’alcalde, Josep Saballs, explica que el govern, de Tots per Sant Feliu i el PSC, vol complir amb els compromisos d’arribar al 65% de la recollida de residus urbans: “El xip, com ja tenen altres ciutats, ens permetrà identificar l’usuari en el moment en què activi l’obertura dels contenidors”, destaca. Segons Saballs, aquesta aposta no és nova; el govern ja va fer una important compra per anar renovant tots els contenidors de la població amb previsió a la redacció del pla. El que era important, segons el segon tinent d’alcalde, era disposar de l’eina per poder implementar-ho: “El pla de gestió ens permetrà poder desenvolupar totes les mesures amb un calendari i amb uns objectius que, de fet, ja marca la mateixa directiva europea.”

Crítiques al pla

El pla, però, no ha estat exempt de crítiques. Guíxols des del Carrer-En Comú Podem considera que el pla local no incorpora cap avaluació ambiental i que deixa totes les millores a mercè de futures subvencions. També alerta que l’obertura dels contenidors de rebuig i matèria orgànica, la implantació del servei renovat i millorat de la deixalleria mòbil o el mateix xip no tenen data d’aplicació. La UE es marca l’objectiu de reciclar el 65% dels residus urbans el 2035.

Lleuger increment

Mentre que Sant Feliu i altres municipis es preparen per complir amb la directiva europea, l’índex de recollida selectiva a les comarques gironines ha pujat lleugerament, fins al 47,5% de les deixalles que es generen. Amb tot, encara queda per sota del llindar que fixa la Unió Europea. Per comarques, el Gironès i la Garrotxa són les que més reciclen i, per contra, l’Alt Empordà i la Selva són les que registren les pitjors dades. Segons el balanç del 2022, de tots els residus generats a la demarcació l’any passat, n’hi va haver un 47,5%; traslladat en xifres, unes 217.979 tones –és a dir, uns 253 quilos per habitant/any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.