JOSEP BOFILL
ALCALDE DE L’ESCALA. CANDIDATURA DE PROGRÉS (PSC)
“La gent ens ha donat una confiança majoritària”
“Amb els regidors que som, la manera de treballar, tothom ha pogut veure i valorar que l’Escala funciona i fa passos endavant”
“El més important ha estat la preparació del pressupost, que representa el tret de sortida real del nostre projecte”
La inversió més important serà per condicionar els Emperadors
L’alcalde de l’Escala, Josep Bofill (PSC), fa bandera del pressupost per al 2024, que destaca que és el més alt mai aprovat. Bofill, que ha pres el relleu a Víctor Puga, que era alcalde des del 2015 –va plegar el 2022–, defensa el treball que s’ha fet al llarg dels anys i el projecte que els socialistes tenen per al municipi. En aquest sentit, destaca que donen continuïtat a una manera de treballar i afirma que la població ha entès la seva manera de plantejar els reptes amb la majoria absoluta que han assolit. Amb tot, Bofill fa autocrítica i es lamenta de no haver pogut fer la nova biblioteca i auditori.
Defineixi’m el seu projecte de govern.
El nostre projecte, i ja ho vaig deixar clar durant la campanya electoral, és continuista. El passat mandat ja es van treballar molts dels projectes, tots molt enfocats per a aquest mandat. Aquests primers mesos han estat els de col·locar-nos, tot i que només tenim una nova regidora, que s’ha responsabilitzat de l’àrea de l’Atenció a les Persones i que ja hi ha donat un fort impuls. El més important ha estat la preparació del pressupost, que hem aprovat fa poc, el qual representa el tret de sortida real del nostre projecte.
Un tret de sortida important?
Molt. Pensi que és el pressupost més alt que ha tingut l’Escala, i molt especialment el capítol d’inversions, amb nou milions. Evidentment, sabem que no les executarem totes, perquè hem hagut d’incorporar la totalitat de les subvencions dels fons Next Generation, que ja són quatre milions i que s’invertiran en el marc d’un pla plurianual. Però, segons intervenció, calia incorporar-los en aquest pressupost. Són 16 projectes que van molt encaminats a la destinació turística sostenible, molt enfocats a la transició digital i verda, a la sostenibilitat i energies renovables, entre altres.
Si ens centrem en les inversions deslligades dels fons europeus, quina seria la que destacaria com a important?
Gairebé la meitat del capítol d’inversions, uns quatre milions, van a parar a una urbanització, els Emperadors. Fa més d’una dècada que s’hi treballa. Estem parlant d’arreglar una urbanització que, com malauradament va passar sovint a la dècada dels seixanta i setanta del segle passat, es construïa sense tenir tots els serveis en condicions. Era un urbanisme ràpid, en què es feien abans les cases que els carrers, i que també es va donar a la Costa Brava.
Doncs tenen al davant una obra realment complicada i, segurament, no del gust de tothom, i més quan es toca la butxaca.
Sí, és cert. Aquest és un projecte que es va iniciar el 2010. Va haver-hi una oposició molt important dels veïns, que es van constituir en assemblea i es va arribar a portar l’Ajuntament davant els tribunals. Això va donar peu a diverses sentències judicials, totes favorables a l’Ajuntament.
Així, doncs, ara ja tenen via lliure.
Sí, però cal recordar que tot i tenir les sentències favorables, com ja li he explicat, quan estàvem a punt d’executar-ho va esclatar la pandèmia de la covid i es va haver d’aturar tot. Per això ara, un cop tot està estabilitzat, és el moment finalment d’afrontar-ho.
Un projecte important, doncs.
Molt. Estem parlant d’unes 250 parcel·les, amb aproximadament el 95% construït, però sense la majoria dels serveis necessaris, com ara enllumenat, ni paviment als carrers i amb moltes de les cases amb fosses sèptiques de fa molts i molts anys. És, doncs, una millora per als veïns, perquè la mateixa parcel·la, a banda de tenir finalment els serveis que ara no té, també es revalorarà. També és important per a l’Ajuntament, que cada any ha de destinar una partida molt important de manteniment a aquest barri. Tot això va sumant, com veu.
Fa molts anys que governen, però això no impedeix que el municipi tingui reptes. Quins són aquests o, si vol que sigui més contundent, quines mancances presenta?
És cert que l’Escala està molt ben dotat en l’àmbit d’equipaments, però sí que és veritat que tenim un projecte pendent de l’anterior mandat que malauradament no vam poder tirar endavant. Estic parlant de la biblioteca i auditori. Ja tenim biblioteca, però és molt petita per la gent que som, i també ens falta un auditori per poder fer actes, conferències o concerts. Per exemple, tenim una escola municipal de música molt potent i aquest auditori és necessari. Amb la sala polivalent que tenim no en fem prou. Ja tenim un projecte, però ens cal repensar-lo, perquè ja no hi ha les subvencions que hi havia i ens cal reflexionar.
A l’inici de l’entrevista vostè destaca el projecte continuista com un valor. Però la cap de l’oposició, ahir mateix, ens ho valorava com un tema negatiu, en el sentit que afirma que han renunciat a molts projectes i es treballa per inèrcia. Com ho veu?
Només li puc dir que la població ho ha entès així. Ens ha donat una confiança absolutament majoritària. Hem tornat a aconseguir majoria absoluta. Amb la gent que som, la manera de treballar, tothom ha pogut veure i valorar que l’Escala funciona i fa passos endavant. Només explicant els projectes que hem fet i els que tenim en cartera per a aquests quatre anys, jo no veig gens negatiu que siguem continuistes, tot al contrari.
Què destacaria de la manera de treballar del govern?
La manera seriosa que tenim de treballar, la voluntat de diàleg i de consens, especialment en els plens. Entenc que l’oposició tingui un altre punt de vista. Nosaltres valorem com treballem i el nostre projecte de manera molt positiva. Ho vam explicar clarament i la gent ens ha volgut fer costat.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.