MÍRIAM LANERO
ALCALDESSA DE LA JONQUERA (JUNTS PER LA JONQUERA)
“Anem assolint el que havíem plantejat al programa electoral”
“Creiem que és clau apostar per potenciar els recursos naturals i culturals que tenim i d’aquí el projecte «La Jonquera Inesperada»”
“Aquest any tenim molt clar que haurem d’invertir molts recursos en la defensa jurídica contra el parc eòlic Galatea”
Bona part del pressupost el destinem a la cultura i a la cura del medi ambient
L’alcaldessa de la Jonquera, Míriam Lanero (Junts), destaca que aquest serà un any clau en la defensa jurídica contra el projecte del parc eòlic Galatea. Per abordar-ho ja s’ha previst una partida pressupostària. Però aquesta és només una petita acció del que s’ha previst. Lanero explica en aquesta entrevista l’aposta per donar a conèixer la natura i la cultura del municipi, les dificultats per implementar el nou contracte de recollida d’escombraries i neteja i el treball per reforçar la seguretat al municipi.
Vostè ja tenia experiència al govern, però ara és la titular. Des de la posició d’alcaldessa com valora aquests primers mesos?
Estem satisfets perquè anem assolint el que havíem plantejat al programa electoral. I això es concreta en una aposta per la seguretat i els grans temes de la població, sense oblidar aquells que tot i ser considerats menors no deixen de ser importants. És important fer grans projectes, però és imprescindible tenir cura dels petits detalls. La veritat és que em sento molt valenta, amb moltes ganes. Pel que fa a l’equip, la majoria ja havíem estat en governs anteriors; això ens facilita el coneixement de tot plegat. Estem, doncs, contents i satisfets.
I aquí arribem al que és el seu primer pressupost com a alcaldessa. Què és el que en destacaria?
Una cosa important, que s’ha hagut de tenir en compte a l’hora de fer el pressupost, ha estat l’increment dels preus en general, com per exemple el de l’electricitat. Tot i això, no hem volgut desatendre l’atenció a les persones. Aquesta és una de les nostres grans prioritats. Mantenim les subvencions que tenien les entitats, però n’hem incorporat de noves. D’un pressupost de 7,8 milions d’euros, invertim 1,8 milions en temes de medi ambient, incloent-hi les franges de protecció contra els incendis, que sempre ha estat una prioritat per a nosaltres, i que no hem fet repercutir en el ciutadà. Una altra de les prioritats ha estat fer el nou contracte de recollida d’escombraries i neteja.
L’oposició, en diversos plens, s’ha queixat.
L’aplicació d’aquest contracte ha tingut un hàndicap important, que ha estat no poder aplicar bé la neteja dels carrers per les restriccions derivades de la sequera. Tot i que fem servir aigua regenerada, no podem netejar amb la freqüència que seria idònia. Dit això, aquest nou contracte l’anem desplegant.
Seguiran amb l’oposició frontal al projecte del parc eòlic Galatea?
Sí, aquest any serà clau. I per això haurem d’actuar amb tota la força legal contra el projecte de parc eòlic Galatea. Hi haurà la interposició i defensa jurídica d’un seguit de recursos que presentarem contra aquest projecte. El pressupost que es va aprovar compta amb una partida per a la interposició d’un recurs contenciós administratiu en aquest sentit.
La Generalitat va fer una autorització administrativa prèvia. El projecte, de caminar, camina.
I per això diem que aquest any serà important. Com molt bé diu, l’agost passat la Generalitat va donar una autorització administrativa prèvia al parc Galatea. Nosaltres ja vàrem presentar un recurs d’alçada. En aquests darrers tres mesos no ens han donat resposta, per la qual cosa s’entén desestimat per silenci administratiu i això és el que ens porta a presentar el contenciós.
Oposició sense escletxes, doncs?
Des del primer moment, aquest Ajuntament va manifestar el desacord amb aquest projecte i tots els passos que s’han anat fent han anat en aquesta direcció. La llei anterior preveia un tràmit per als ajuntaments perquè aquests valoressin la viabilitat del projecte i el seu emplaçament. Ara amb l’actual això ja no es preveu. Quan es va començar a plantejar aquest projecte encara era vigent la llei anterior i nosaltres ja ens hi vàrem oposar. En tots els tràmits en què ha estat possible presentar un recurs d’alçada o un contenciós, ho hem fet. Això ens porta a tenir molt clar que aquest any serà clau en la defensa jurídica contra aquest projecte eòlic.
Una de les propostes del seu govern és promocionar la població més enllà dels valors comercials. És una necessitat?
El nom de la promoció ja ho diu: La Jonquera inesperadaa. Som una població fronterera, en som conscients. Però també sabem que tenim un gran patrimoni cultural i natural. I això és el que volem ajudar a conèixer, a descobrir. Bona part del pressupost ja el destinem a la cultura, al manteniment de l’entorn natural del municipi i a la cura del medi ambient i els seus recursos, així com a actuar urbanísticament per millorar la població.
Una proposta totalment compatible amb el potencial comercial.
Exactament. Queda clar que són un centre molt important d’activitat econòmica; però el que pensem que també és essencial és potenciar els recursos naturals i culturals que tenim. Volem que la gent, els mateixos veïns i els visitants vegin una Jonquera que ara mateix està com amagada. La nostra població és fronterera. Ho assumim. Amb tots els avantatges que té, que són molts, però també amb els inconvenients.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.