Administracions

HABITATGE

El govern promou, adquireix o coopera per crear 986 pisos de protecció social

L’accés a l’habitatge és un dels problemes que s’arrosseguen des de fa dècades, i s’ha agreujat per l’increment dels preus dels lloguers. La Generalitat va anunciar l’any passat un pla per incrementar el parc de pisos socials en 10.000 unitats al conjunt de Catalunya. En el cas de la demarcació de Girona, dotze mesos després, les dades del departament xifren en 986 la dotació d’habitatges que l’Incasòl ha desencallat i promourà directament, han estat adquirits per diverses vies o se subvencionaran –amb partides de l’administració catalana o amb fons europeus– perquè els municipis també en facin pel seu compte.

El desglaç de l’activitat promotora de l’Incasòl, que fa més d’una dècada que no actuava en promocions a la demarcació, permetrà aixecar pisos a Girona (88, a Riera Bullidors), Blanes (80 més a l’avinguda Europa), Lloret (66, al PAU Santa Clotilde nord) i Figueres (51, a l’avinguda Costa Brava) per la via de la promoció directa.

Paral·lelament, però, l’altra via que s’ha activat són els ajuts a través de fons europeus, per a 274 unitats més, majoritàriament a Girona (154) i també a Palamós i Blanes. A més dels ajuts directes per als consistoris, que n’afavoriran 60 en aquest darrer municipi i també Vilablareix (20) i Navata (6).

El tempteig, més ràpid

La construcció d’habitatges, però, requereix processos lents per la tramitació, l’adjudicació de projectes i obres, i l’execució final, a banda de l’escassa disponibilitat de solars públics que preveien les lleis vigents per als desenvolupaments urbanístics posteriors al 2007, que han estat pocs. Per aquest motiu, en els darrers anys la Generalitat ha optat per explotar l’anomenat dret de tempteig i retracte (TIR), un mecanisme que li ha permès adjudicar-se un total de 370 pisos repartits per tota la vegueria, molts en mans de la Sareb, i amb pics a Girona, Figueres, Blanes, Salt, Olot o Sant Feliu. Però també amb compres directes de pisos ja construïts a grans tenidors: 24 habitatges més a Salt i 11 a Camprodon.

En aquesta línia, una derivada han estat les línies de préstecs concedits per l’Institut Català de Finances a cinc consistoris (Salt, Olot, Calonge, Palafrugell i Cadaqués) perquè entitats socials i els municipis puguin finançar l’adquisició i rehabilitació de promocions fallides i posar-les en lloguer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.