Aprovades les candidatures de projectes de l’Espai Català Transfronterer
La convocatòria atorgarà 2,2 milions d’euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional als projectes aprovats.
S’ha publicat la resolució provisional de la primera convocatòria de projectes estructurants de l’Espai Català Transfronterer (EsCaT). Es tracta de projectes transfronterers amb la presència de la Universitat de Girona, el GEiEG i la Cambra de Comerç de Girona com a socis gironins, i que té per objectiu millorar la qualitat de vida d’aquest espai a través de projectes.
L’Àrea Funcional EsCaT és una iniciativa transfronterera portada a terme pel Département des Pyrénées-Orientales, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. Els tres socis d’aquesta àrea funcional, treballen per desenvolupar aquest projecte a través d’accions com la convocatòria de projectes estructurants i petits projectes, trobades d’intercanvi i formació o la publicació de documentació d’interès, entre d’altres.
Els projectes aprovats gironins
Un dels projectes gironins seleccionats s’anomena UNIESCAT – Espai Universitari Català Transfronterer, i se li ha otorgat un import de 575.524 euros per crear una estructura permanent a l’Espai Català Transfronterer que permeti impulsar, gestionar i consolidar les col·laboracions entre el professorat, estudiants i personal de la UPVD i UdG. També el projecte ESTAC – Espai transfronterer d’educació i investigació, amb un import de 319.814 euros, per crear un espai transfronterer de formació superior i investigació, un entorn de cooperació sostenible entre tres laboratoris d’humanitats i ciències socials de les universitats de Perpinyà (Groupe d’Histoire sociale) i Girona (Grup d’Estudis Culturals, Artístics i Polítics i Grup de Recerca en Història de les Societats Rurals). El projecte UPTTC – Un pour tous, tots per un, amb un import de 414.005 euros, amb l’objectiu d’unir el territori a través del foment i el desenvolupament del rugbi a partir d’estades esportives, culturals i educatives a banda i banda de la frontera. I, per últim, el projecte anomenat C.A.T –Cooperació Transfronterera en el sector de l’artesania, amb un import de 803.859 euros, per recolzar els artesans en els seus esforços cap a un futur més ecològic a partir d’una marca catalana registrada, difonent mètodes i pràctiques reconegudes en termes de gestió de l’aigua. Promoure i reconèixer la cuina catalana a partir d’un receptari gastronòmic català transfronterer.
L’Àrea Funcional Espai Català Transfronterer preveu publicar dues convocatòries més de petits projectes, una a principis del 2025 i una altra el 2026. Aquestes convocatòries comptaran amb un import total de 710.000 euros cada una, i estaran destinades a projectes amb un cost màxim de 200.000 euros.