Administracions

HISENDA LOCAL

Roses congela impostos i apuja taxes i tarifes per adaptar-les al cost

La sessió plenària municipal de Roses celebrada ahir dilluns 23 de setembre va aprovar la modificació de les ordenances fiscals del municipi per a l’exercici de l’any 2025. Les principals novetats seran la incorporació d’ajuts per al foment de l’emprenedoria i l’ocupació dels joves, la congelació dels impostos i la pujada de les taxes de residus, aigua i clavegueram, per adaptar-les als costos reals dels serveis.

Els impostos de béns immobles, de construccions, d’increment del valor dels terrenys (plusvàlua) i d’activitats econòmiques, es mantindran sense cap augment a Roses durant l’any 2025. L’únic impost que canvia el seu coeficient és el de circulació (IVTM), que augmentarà de l’1,75 a l’1,80. “Un increment,- assenyala la regidora d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament, Joana Pérez, -que representa una puja d’un 2,86%. En dades concretes, un turisme que aquest any 2024 hagi pagat 59 euros, passarà a pagar 60,70 € l’any 2025, import que continua mantenint-se per sota d’altres municipis de referència consultats”.

La bonificació de l’IBI que fins ara s’aplicava durant 5 anys per la instal·lació de sistemes d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica, passarà a ser de 2 anys, “un cop acomplert l’objectiu marcat amb aquesta bonificació, que no era un altre que el d’incentivar la instal·lació de sistemes d’energia verda”, assenyala la regidora Joana Pérez. Així, durant els darrers 3 anys, un total de 283 immobles s’han beneficiat d’aquesta mesura, que ha repercutit en un cost per a l’Ajuntament de 260.000 euros durant 2024.

“En el moment actual, -afegeix la regidora, -les sol·licituds presentades són ja cada cop menys, per la qual cosa considerem que és el moment que l’Ajuntament aposti per invertir els recursos en altres línies d’ajut, tot i que mantenint encara durant 2 anys les bonificacions de l’IBI per a aquelles persones que decideixin encara tirar endavant amb aquesta inversió en energia fotovoltaica”.

Emprenedors, bonificats

Respecte als nous ajuts anunciats per la regidora, destaquen aquells dirigits al foment de la nova ocupació i a la millora d’oportunitats dels joves en el municipi. D’una banda, les ordenances fiscals 2025 incorporen una nova reducció del 90% de l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per a les rehabilitacions de locals sol·licitades per autònoms i empreses de nova creació de joves emprenedors d’entre 18 i 29 anys.

Les tarifes pel subministrament d’aigua i pel servei de clavegueram pujaran un 2,37% i un 2% respectivament, amb la finalitat de compensar l’augment del cost del servei d’Agbar del darrer exercici, que ha de sufragar de més l’Ajuntament.

Residus, un 26% més

Pel que fa a la recollida i eliminació de residus, aquesta augmentarà un 26%. Aquest increment se suma a la pujada del 50% aplicada ja aquest exercici 2024 a Roses per donar compliment a allò establert per la legislació vigent (Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residuos y suelos contaminados para una economía circular), segons la qual, a partir de l’1 de gener de 2025, tot el cost associat a la recollida i gestió de residus haurà de ser compensat íntegrament per la taxa. “Durant aquest 2024,- informa Joana Pérez, -l’increment del 50% permetrà arribar a cobrir gairebé el 80% de la despesa, mentre que, de cares al 2025, d’acord amb la memòria econòmica realitzada, el 26% d’increment que ara aprovem hauria de permetre cobrir el 100% de la despesa”.

En aquest àmbit, la regidora fa una crida a la ciutadania “per millorar la selecció dels seus propis residus i potenciar el reciclatge per tal que es puguin disminuir les despeses que generen els serveis de recollida i eliminació de residus i, conseqüentment, la taxa a ingressar. Cal reeducar- nos i prendre consciència que cal la implicació de tots i totes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia