La Plataforma El Parc No es Toca alerta que Girona no s’està preparant contra els aiguats
La Plataforma El Parc No es Toca afirma i alerta que l'Ajuntament de Girona no fa prou per evitar els efectes de possibles aiguats. Segons exposen, la ubicació del nou Hospital Universitari Josep Trueta en seria un clar exemple. En aquest sentit, recorden el temporal Glòria de l'any 2020, que va estar a punt de desbordar els rius de la ciutat i que va ser un avís del que podria succeir en algun moment durant els anys vinents. La plataforma, doncs, considera que Girona no s'està preparant contra aquestes eventualitats. Des de l'Ajuntament de Girona s'afirma que es va fer l'estudi hidràulic requerit per la Generalitat i l'ACA el març de 2023.
Segons una nota feta pública per la plataforma avui, i arran de la construcció del nou hospital Josep Trueta, l'Ajuntament de Girona, "lluny de preparar-se per un futur incert, està reiterant tots els errors del passat". I, per exemplificar el que denuncia posen arguments, com ara: "La modificació del Pla General núm. 83, aprovada inicialment el 10 de juny, proposa situar el 50% del nou hospital en sòl inundable, a fi de tenir un 10% dins el terme municipi", afegint que: "A més, per compensar l'expropiació dels terrenys, l'Ajuntament pretén privatitzar el parc Jordi Vilamitjana, una zona verda de 28.000 m², i talar 400 arbres adults per construir-hi edificis de set plantes", afegint que: "Girona, una de les ciutats amb més risc d'inundació de Catalunya, hauríem de ser especialment cautelosos davant de qualsevol modificació urbanística", destaquen.
La modificació del pla
De fet, i segons la nota, consideren que "el projecte impulsat per l'Ajuntament de Girona sembla més propi d'una altra època que d'un país que s'enfronta a l'emergència climàtica." És per aquest motiu, i davant de tants despropòsits, segons afirmen en el comunicat, les entitats adherides a la Plataforma El Parc No Es Toca "volem manifestar una vegada més el nostre rebuig frontal al projecte impulsat per Guanyem Girona, Junts i ERC", remarcant que: "En cas que el govern municipal no rectifiqui, activarem noves mobilitzacions i portarem als tribunals les infraccions urbanístiques detectades".
"En lloc d'això –i segons expliquen– l'Ajuntament de Girona tira pel dret, menyspreant la legalitat urbanística, el sentit comú, l'opinió del teixit veïnal i associatiu i el criteri del Col·legi de Metges, que preferiria situar el nou equipament davant del parc hospitalari Martí i Julià, en zona 100% no inundable".
La reacció del govern de l'Ajuntament de Girona, no s'ha fet esperar. Poc després de publicar-se al web d'El Punt-Avuivaquest comunicat de la plataforma, l'Ajuntament ha fet aquesta rèplica en relació a la ubicació del futur hospital Trueta: "Des de l'Ajuntament de Girona es va fer l'estudi hidràulic requerit per la Generalitat i l'ACA el març de 2023. Aquest estudi hidràulic proposa dues mesures que un cop realitzades situaran l'àmbit fora de zona inundable per a un període de retorn de cinc-cents anys. Per una banda, es proposa la creació d'una bassa de laminació a la llera del Masrocs. I d'una altra, es proposa una solució que consisteix a construir el Campus per sobre de la cota de cinc-cents anys de període de retorn, més un resguard addicional de 5 centímetres que li donarà una protecció extra. L'Ajuntament està a l'espera de rebre l'informe de l'ACA a la proposta de modificació puntual".
Paral·lelament, i, per una altra banda, el Parc No es Toca se sumarà a la manifestació del pròxim 23 de novembre contra el preu dels lloguers, impulsada pel Sindicat de Llogateres i altres entitats socials de la ciutat. La defensa de les zones verdes i la lluita per uns lloguers assequibles són part d’un mateix combat, el de totes les persones que volen una ciutat per viure-hi, una ciutat sostenible i preparada per l’emergència climàtica i per la crisi social i humanitària que se’n deriva.