judicial
Ultimàtum judicial a l’Ajuntament de Mataró per reconstruir Can Fàbregas al lloc originari
Un auto del contenciós insta el consistori a executar una sentència de 2014 que ja ordenava la restitució de la nau
L’Ajuntament de Mataró demana “més temps” per complir la sentència
Nova passa en la seqüència judicial de l’antiga fàbrica Can Fàbregas i de Caralt de Mataró. El jutjat contenciós administratiu 7 de Barcelona obliga l’Ajuntament de Mataró a reconstruir la nau, desmuntada per blocs el 2009, a la seva ubicació original. Així ho diu l’auto al qual ha tingut accés l’ACN. Les peces de la nau es conserven en un solar municipal des de llavors i l’objectiu inicial del consistori era reconstruir-la en un espai pròxim, ja que a l’emplaçament original s’havia de construir un Corte Inglés. El projecte, però, va fracassar i ara el jutge dona al consistori un “termini improrrogable d’un mes” per fer efectiva una sentència que l’any 2014 ja ordenava la restitució de la nau al seu lloc original. També demana que s’informi de les passes que es duguin a terme per fer-ho possible.
Els tribunals ja s’han pronunciat amb anterioritat obre Can Fàbregas, i fins i tot el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va arribar a qualificar d’inversemblant” el fet que es decidís traslladar una antiga nau fabril peça a peça fins a un dipòsit i després reconstruir-la a escassos cent metres de la ubicació original.
Totes les sentències al respecte parteixen del decret d’alcaldia de 2009 per a l’aprovació del projecte d’urbanització dels terrenys en litigi, que es va declarar nul. En el darrer auto del contenciós el jutge insisteix que això “implica la restitució de les coses al seu estat natural”.
El jutge també apunta que la reconstrucció té encara més sentit quan va ser el mateix Ajuntament qui es va comprometre a fer aquesta mateixa reconstrucció, però en un altre solar proper a la seva ubicació original, donant a entendre que l’operació és del tot viable.
Finalment, l’auto d’execució de sentència avisa l’Ajuntament de Mataró que davant d’una nova situació d’incompliment es podrien començar a aplicar sancions econòmiques, d’acord amb les mesures previstes per l’article 112 de la Llei del contenciós.
Més temps
L’alcalde de Mataró, David Bote, assegura que fa anys que l’Ajuntament de Mataró vol donar compliment a la sentència que l’obliga a reconstruir la nau de Can Fàbregas. Tot i això, defensa que l’estancament i judicialització del projecte del Corte Inglés, que s’havia d’ubicar en aquest mateix espai, no ho ha permès. Així, Bote demana “temps”. Per l’alcalde hi ha “dificultats obvies” que no es poden resoldre d’un dia per l’altre, com la manca de planejament urbanístic a la zona. També recorda que els terrenys on s’ha de reconstruir la nau són propietat del Corte Inglés. En aquest sentit, l’Ajuntament de Mataró ha informat que presentarà un recurs d’apel·lació davant el contenciós administratiu “deixant clar que sempre ha contemplat la reconstrucció” de Can Fàbregas i de Caralt, però també posant en context el jutge per explicar el perquè dels incompliments fins ara.
A través d’un comunicat, el consistori recorda que ja el 2013 es va aprovar un conveni per reconstruir Can Fàbregas en un emplaçament pròxim a l’original i que des de 2015 es disposa d’un projecte arquitectònic per fer-ho. Posteriorment, però, aquest planejament urbanístic va quedar anul·lat per via judicial.
En paral·lel, els tribunals han anat exigint a l’Ajuntament la reconstrucció de la nau al seu lloc original, primer al 2014 i posteriorment al 2017. Ara, una dècada després el contenciós demana que s’executi d’una vegada per totes aquestes sentències i es procedeixi a la reconstrucció. Des de l’Ajuntament asseguren que properament es presentarà al jutjat una actualització del projecte de reconstrucció, la definició de les diferents actuacions que s’hagin de dur a terme i un calendari, així com la disponibilitat pressupostària per fer-ho possible.
Pendents del litigi amb el Corte Inglés
Entretant, els tribunals han de resoldre aviat sobre una altra qüestió en relació a Can Fàbregas, com és el litigi obert entre l’Ajuntament de Mataró i el Corte Inglés, que s’havia compromès a construir uns grans magatzems al solar que ocupava la nau i que l’Ajuntament va desmuntar perquè es pogués fer. El projecte, però, va fracassar i el Corte Inglés ha intentat els darrers temps vendre’s la nau a tercers i també ha demanat per via judicial que es resolgués el contracte amb l’Ajuntament per recuperar els 24 milions d’euros que va pagar pels terrenys de Can Fàbregas. “El Corte Inglés vol resoldre el contracte: ells amb els seus diners i l’Ajuntament amb el seu solar, però en primera instancia el jutge ha donat la raó a l’Ajuntament i ara esperem el fallo de l’Audiència”, ha detallat Bote sobre la situació actual d’aquest segon afer. També en relació amb el primer, l’alcalde diu que darrerament s’havia intentat “facilitar” una operació de compravenda del solar amb un tercer perquè pogués desenvolupar un projecte de característiques similars al del Corte Inglés, després que aquesta empresa hagi “abandonat els seus compromisos” amb Mataró.
En aquest sentit, l’Ajuntament també s’havia ofert a assumir el cost de reconstrucció de la nau de Can Fàbregas, que en un primer moment havia d’assumir l’operador comercial, com a part de les càrregues urbanístiques del projecte dels grans magatzems.