administracions
Sant Sadurní desencalla la compra de la caserna de la Guàrdia Civil
La previsió és començar a enderrocar-la a principis del 2025 per fer-hi 30 pisos de lloguer social
L’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, a l’Alt Penedès, ha desencallat les negociacions per comprar l’antiga caserna de la Guàrdia Civil a l’Estat. El consistori ha acceptat el preu del Ministeri de l’Interior -253.000 euros-, malgrat supera els 210.000 de subvenció concedits pel Ministeri d’Hisenda per fer aquesta compra. El govern local (ERC, PSC i Comuns) han acordat demanar un fraccionament dels 43.000 euros de diferència, però la previsió és que els respectius grups polítics al Congrés aconsegueixin una condonació durant la negociació dels pressupostos generals de l’Estat. El govern assegura que l’espai en desús ha estat una “tortura” d’incivisme i el vol enderrocar a principis del 2025 per començar a construir 30 pisos de lloguer social.
“El primer trimestre del 2025 executarem la compra definitiva de l’antiga caserna”. És l’afirmació de l’alcalde de Sant Sadurní, Pere Vernet (ERC), aquest dilluns a la tradicional trobada de Nadal amb els periodistes, durant la qual ha celebrat que el municipi pugui enfilar el final d’un periple “que ha generat molts problemes de seguretat i insalubritat als veïns”.
Vernet, acompanyat dels tinents d’alcalde Pedro Campos (PSC) i Arantxa Molina (Comuns), ha assegurat que el poble ha viscut una “tortura” amb aquest espai, especialment des que el 2023 va haver una “revolta popular” per convertir-lo en un centre ocupa autogestionat. “Allò va generar un estat emocional convuls que, fins que no s’ha vist l’edifici tapiat i buit, no hem fet una mica la pau”, ha recalcat.
Des que el consistori va fer fora els ocupes i va barrar els accessos, han passat sis mesos en què l’objectiu ha estat arribar a una entesa amb l’Estat per comprar l’edifici, “malgrat és un espai que dècades enrere era de l’Ajuntament i el va donar”. Vernet ha lamentat que el Ministeri de l’Interior “no hagi cedit” a rebaixar els 253.000 euros de taxació malgrat hi ha un pacte amb el Ministeri d’Hisenda per liquidar la compra a través d’una subvenció de 210.000 euros.
Davant la impossibilitat de rebaixar el preu de compra, Vernet ha dit que han acordat “l’estratègia” de fraccionar els 43.000 euros de diferència en quatre anys, però amb previsió que com a màxim n’arribin a pagar 10.000. La resta, donen per fet que els grups polítics aconseguiran que quedin condonats en el marc de la negociació pels pressupostos generals de l’Estat. “És una entesa que està mastegadíssima”, han afirmat l’alcalde i els tinents d’alcalde.
Vernet ha defensat que, un cop signada la compra, el primer que faran a principis del 2025 és iniciar l’enderroc “pel que significa i per motius de seguretat”. “Volem veure el solar buit el més aviat millor”, ha insistit, per afegir que seguidament començaran a buscar finançament per construir un bloc de pisos de lloguer social, adreçat a persones grans i gent jove. Els baixos de l’edifici es destinaran al centre de dia per a gent gran.
La reobertura de la masia Can Guineu, sense calendari
D’altra banda, el govern ha ofert menys concreció pel que fa al futur de la centenària masia Can Guineu. La casa pairal, considerada l’origen de la producció de cava al municipi durant el segle XVIII, ha de ser un futur equipament cultural de referència. L’Ajuntament la va comprar fa sis anys, però a hores d’ara se n’està redactant el pla d’usos i les primeres estimacions és que caldran més de 5 milions d’euros per restaurar-la. La finca, en ple centre del poble, ocupa més de 2.700 m2 entre l’espai interior i exterior i està catalogada com a BCIL (Bé Cultural d’Interès Local).
Vernet ha lamentat la dilació de la seva reobertura, però ha assegurat que el projecte topa amb dues dificultats bàsiques: la conservació i restauració de nombrosos elements patrimonials, i les limitacions pressupostàries de l’Ajuntament -anualment el municipi té un pressupost global d’uns 20 milions d’euros-. L’alcalde ha assegurat que el govern té interès en reobrir l’espai com a equipament artístic per acollir una escola municipal de música, entre altres, però ha admès que és molt probable que el calendari els porti més enllà del 2028.
Pendents del trasllat de la Policia Local
Una altra qüetsió que és en compàs d’espera són les noves dependències de la Policia Local. Els sindicats fa anys que denuncien les males condicions de les instal·lacions, ubicades a la planta baixa de la Casa de la Vila. Els agents han reclamat insistentment una millora de l’espai i han dut el cas a Inspecció de Treball.
El govern admet que l’espai és “obsolet i petit” i garanteix que està treballant per traslladar la Policia Local a unes noves dependències de prop de 500 m2 -més del doble que ara-. Aquestes, però, estaran als baixos d’un nou bloc d’edificis de protecció oficial al carrer Alacant per al qual encara no hi ha finançament. Vernet ha detallat que la promoció depèn de l’acord amb una cooperativa que, al seu torn, està pendent de rebre una subvenció de la Generalitat.