Administracions

administracions

El Govern autoritza 60 milions per a 75 municipis dels Fons de Transició Nuclear 2023

El Govern ha autoritzat aquest dilluns la concessió de subvencions directes als 75 municipis que opten als Fons de Transició Nuclear per un import total de més de 60 milions d’euros corresponents al 2023. El Fons de Transició Nuclear té per objectiu impulsar i diversificar l’economia de les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears a Catalunya. La Generalitat també ha aprovat concedir una subvenció directa de 4 milions al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) per impulsar la reserva de la Biosfera de l’Ebre i l’Smart Rural Ebreterritori – Electromobilitat, que consisteix en l’ampliació de la xarxa de carregadors públics amb 52 noves estacions de càrrega ràpida (50 kW o més).

El COPATE es va crear amb la voluntat de donar continuïtat i consolidar les accions que els Consells Comarcals de les Terres de l’Ebre han desenvolupat per dotar de contingut i de dimensió econòmica i tècnica suficient les competències locals en matèria ambiental. Entre els seus eixos principals d’actuació està l’agència d’energia —que se centra en l’estalvi, l’eficiència energètica i l’impuls d’energies renovables en les instal·lacions de titularitat pública— i l’àrea d’entorn natural i territori —que realitza activitats i projectes vinculats a la gestió i protecció del medi natural i de l’entorn rural.

El Fons de Transició Nuclear es va crear l’any 2020 amb la concreció de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, que grava amb un 50% els seus ingressos relacionats amb les activitats de producció, emmagatzematge i transformació d’energia elèctrica d’origen nuclear.

Les dues centrals nuclears d’Ascó i la de Vandellòs van entrar en funcionament el 1984, 1986 i 1988 respectivament i amb una previsió de tancament per part del Consejo de Seguridad Nuclear de fins al 2030 i 2031, superant la previsió dels 40 anys de funcionament amb què van ser dissenyats els reactors. Es calcula que la clausura d’ambdues instal·lacions comportarà la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de treball directes, tot incidint directament en el teixit productiu dels municipis 96 municipis del Priorat, el Baix Camp, el Montsià, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, les Garrigues i el Segrià.

Ascó es torna a connectar

D’altra banda, la nuclear d’Ascó torna a estar connectada a la xarxa elèctrica i a produir. El passat dijous, la unitat Ascó II va acabar la reparació de l’alternador i les “intervencions necessàries” per “posar-li a punt” diferents components. El reactor estava aturat des de l’11 de novembre quan va fer una parada no programada per seguretat en detectar actuacions a les proteccions. A la una de la matinada d’aquest dilluns, també s’ha connectat a la xarxa elèctrica la unitat Ascó I de la nuclear. Des del 2 de novembre s’hi ha fet la 30a recàrrega de combustible. S’han renovat 60 dels 157 elements de radioactius del reactor. La recàrrega ha costat 28,7 milions d’euros a l’ANAV (Associació Nuclear Ascó-Vandellòs) i ha requerit 1.200 treballadors complementaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.