Mataró investiga si es van adjudicar pisos socials a dit
La denúncia d'una extreballadora de l'empresa pública Pumsa fa saltar l'escàndol
Es parla de mitja dotzena de casos, un dels quals del fill de l'exgerent, que l'hi hauria assignat poc abans de marxar
Escàndol amb majúscules si es confirma la denúncia d'una extreballadora de l'empresa municipal de Mataró Pumsa sobre l'adjudicació “a dit” d'habitatges de protecció oficial de la ciutat. La notícia la va comunicar el govern de CiU la setmana passada en el marc del consell d'administració de Pumsa i posteriorment la va fer extensiva en junta de portaveus. Segons la informació facilitada i que va avançar La Vanguardia, durant els anys 2009 i 2013, quan el gerent de Pumsa era César Fernández, que va ser destituït el gener d'aquest any, s'haurien adjudicat amb irregularitats com a mínim mitja dotzena d'habitatges de protecció oficial en règim de lloguer. Un d'aquests pisos seria el del mateix fill de Fernández, concedit a finals del 2013, poc abans que el llavors gerent fos acomiadat.
Segons fonts presents a la reunió del consell d'administració, el fill de Fernández no constava en cap llista d'espera per accedir a un habitatge d'aquesta tipologia. Davant de la denúncia feta, l'Ajuntament ha iniciat una investigació “a fons” per aclarir les suposades irregularitats comeses i determinar les possibles responsabilitats que se'n puguin derivar. En un comunicat emès pel govern mataroní, aquest assegura que es revisaran totes i cadascuna de les adjudicacions de pisos socials que han tingut lloc en els últims quatre anys a la ciutat i la presidenta de Pumsa i regidora d'Urbanisme, Montserrat Rodríguez (CiU), ha donat ordres perquè es revisin els controls interns de l'empresa municipal pel que fa al sistema d'adjudicació dels habitatges.
Valoració jurídica
Per la seva banda, l'alcalde, Joan Mora (CiU), ha demanat al secretari municipal un informe que valori les possibles irregularitats i assenyali jurídicament les mesures que cal prendre. A més, l'alcalde ha posat els fets en coneixement del Departament de Territori i Sostenibilitat. Els diferents grups de l'oposició han carregat contra les suposades irregularitats comeses en l'adjudicació de pisos protegits i han exigit “arribar fins al final” per aclarir els fets. El portaveu d'ICV-EUiA, Esteve Martínez, manté que es va donar al govern un marge d'una setmana perquè presenti els primers resultats de la investigació. “S'ha d'esvair qualsevol dubte”, diu.
Pel que fa a la CUP, a través d'un comunicat, qualifiquen l'afer d'“escandalós, poc ètic i propi d'un modus operandi mafiós”, i exigeixen que l'Ajuntament posi el cas en coneixement de la fiscalia per si pot ser constitutiu de delicte.
Per la seva banda, des del PSC es reclama celeritat a l'hora d'aclarir els fets i que en cas que es demostrin “es depurin les possibles responsabilitats”. Els socialistes també reclamen tenir accés a tota la informació de què disposa el govern.
Finalment, des del PP, José Manuel López posa l'accent en la sospita que hi hagi més casos que els detectats inicialment i manté que “cal una revisió profunda dels criteris per adjudicar els pisos socials que s'adaptin a les necessitats reals dels ciutadans”.
El parc d'habitatges de protecció oficial de què disposa Mataró és de 229, pels quals hi ha una llista d'espera de 349 persones.