Societat

Expert

L'advocat, Josep F. Vandellòs, assessora clubs i esportistes d'elit en matèria jurídica

Lleis a la gran indústria del futbol

El jurista reusenc s'ha establert a l'Europa de l'Est i és especialista en dret esportiu internacional

Considera que els grans clubs esportius internacionals estan en contra de la regulació externa d'aquest important negoci

Ens citem a quarts d'onze del matí, en una cèntrica terrassa de la Llibertat de Reus. Ha tornat a casa per uns dies i em rep envoltat de papers i amb l'ordinador portàtil al davant. “Aprofito qualsevol estona per treballar una mica”, revela Josep F. Vandellòs. Establert a l'Europa de l'Est i expert en dret esportiu internacional, el reusenc assessora clubs i esportistes en matèria jurídica. “L'esport en general i el futbol en concret s'han convertit en una gran indústria i això ha provocat l'aparició de perfils professionals com el meu”, subratlla. La nova normativa en el sector i els interessos econòmics de totes les parts implicades han generat la necessitat de disposar d'experts que analitzin els contractes entre clubs i jugadors. “És un món apassionant, però també té coses fosques”, exposa.

“L'esport a escala internacional gaudeix d'autonomia i les federacions tipus FIFA i UEFA han acabat creant reglaments per controlar el que passa en el seu entorn”, continua. Normativa, a més, que també s'enfoca cap a l'economia de les entitats que competeixen. En aquest sentit, el reusenc esmenta el finantial fair play (joc net financer), per quantificar la màxima despesa d'un club en funció “de la venda de futbolistes i d'entrades venudes, entre altres aspectes”, i que ja ha causat algunes il·lustres víctimes de l'elit, com el Manchester City. “L'any passat va ser multat amb 40 milions” per haver estirat més el braç que la màniga, recorda Vandellòs.

En clau estatal, adverteix l'advocat, “diversos clubs no han pogut inscriure fitxatges pel fet de no complir amb els requisits pel joc net financer”. Òbviament, aquest tipus de mesures no satisfà els interessos dels clubs, per als quals el seu dia a dia “ha de funcionar com un mercat de lliure competència”, argumenta. “Als gegants del futbol, no els interessa que algú els digui el que es poden gastar o el que han d'ingressar”, hi afegeix. La posició dels organismes esportius és clara. “No volen que la competició se'ls desvirtuï perquè de sobte un club no pot pagar nòmines”, explica. Per tot plegat, la complexa legislació del sector fa gairebé obligada la presència “d'advocats, economistes i auditors” en un negoci cada cop més exigent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.