municipal
protesta
Ciutat Meridiana denuncia la degradació del poliesportiu
Veïns i usuaris alerten que l'equipament municipal té sostre d'uralita, brutícia i un sol ascensor que no funciona
Temen que el centre, l'únic a la zona nord de Nou Barris, acabi tancant i volen que es dignifiqui
Situat en la perifèria de Barcelona, el barri de Ciutat Meridiana està més que acostumat a batallar pels seus drets. El seu teixit veïnal és, de fet, un dels més dinàmics i combatius de la ciutat i ho demostra cada dia lluitant per aturar els desnonaments que assoten el barri, un dels més pobres de Barcelona. Quan toca, però, els veïns també s'arromanguen per defensar els serveis de la zona, com ja van fer fa uns anys per evitar el tancament de les urgències del CAP. Ara denuncien la degradació progressiva del centre esportiu municipal Can Cuyàs, que dóna servei als barris de la zona nord del districte de Nou Barris –Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona– i al de Can Cuiàs, a Montcada i Reixac. Temen que l'empresa gestora, Ubaefitness (Eurofitness), mantingui la situació de deixadesa per perdre abonats i poder justificar el tancament del poliesportiu.
“És l'únic centre que tenim en aquests barris per fer esport, no permetrem que el tanquin”, adverteix Filiberto Bravo, president de l'associació de veïns de Ciutat Meridiana. El barri es va posar en alerta a principis de mes, quan es va reduir l'horari del poliesportiu –però no les quotes– sense avís previ, segons alguns usuaris. La decisió s'ha revertit arran de les queixes a l'Ajuntament –malgrat que al web del centre encara hi figuri retallat– i se suma al fet que l'equipament va romandre tancat a l'agost, suposadament per fer-hi algunes millores. L'alternativa que es va donar als abonats llavors va ser desplaçar-se al centre Can Dragó, gestionat per la mateixa empresa al barri de Porta. Els veïns, però, hi han d'anar en cotxe o en transport públic, una despesa que cal sumar a la quota d'abonat i que molts no es poden permetre.
“Alguns usuaris s'han donat de baixa arran de la reducció de l'horari [el poliesportiu tancava quatre hores al migdia] i les escoles de la zona que hi fan activitats també s'han vist afectades”, diu l'Iván Torres, abonat del centre. Ell n'és usuari des del 1997, tot i que no de manera continuada. Durant un temps va estar vivint fora del barri i hi va tornar farà uns quatre anys. “Quan vaig entrar al poliesportiu estava exactament igual, fins i tot hi havia els mateixos pòsters”, recorda. Al centre, efectivament, hi ha pocs signes de modernitat. El material es veu deteriorat i moltes de les màquines –segons els veïns– arriben d'altres centres i són reutilitzades. La pista del poliesportiu està en unes condicions pèssimes i les porteries, per exemple, estan trencades i no s'han ancorat al terra. Hi ha molta brutícia –només cal mirar els vidres de les finestres– i fins i tot les xinxetes que hi ha als suros estan oxidades. El centre té un circuit exterior per córrer, deixat també de la mà de déu.
La cosa, però, no acaba aquí. El més greu –destaquen els veïns– és que hi ha sostre d'uralita, en mal estat en diverses zones, i que l'ascensor –bàsic per a les persones amb mobilitat reduïda– no funciona des de fa temps. A més, expliquen que l'any passat hi va haver un brot de legionel·la. “Les deficiències que afecten la salut s'han de solucionar sí o sí i arribarem fins on calgui”, afirma Bravo. Els veïns, que avui fan una assemblea al centre cívic, exigeixen la creació d'una mesa de negociació per concretar solucions –amb representants del districte, de l'Institut Barcelona Esports i d'Ubaefitness– i volen que es recuperin les activitats eliminades amb la retallada de l'horari. “La intenció és ajudar, l'Ajuntament i l'empresa gestora tenen la nostra complicitat; fins i tot estem disposats a col·laborar amb el centre per augmentar la xifra d'abonats”, diu Torres. Tot plegat per aconseguir un poliesportiu digne i defensar la salut i l'esport al barri.
L'Ajuntament també vol garantir un servei de qualitat
Arran de les queixes veïnals s'han estat fent petites millores al poliesportiu. L'Ajuntament és conscient de la situació i manté que el districte i l'Institut Barcelona Esports (IBE) estan treballant per garantir que la gestora doni un servei de qualitat, d'acord amb la concessió atorgada. “L'objectiu és que els veïns disposin d'instal·lacions amb un manteniment adequat i que s'ofereixin serveis i horaris que cobreixin les necessitats dels abonats”, afirmen fonts municipals. La qüestió, hi afegeixen, s'abordarà properament en una reunió entre el districte, l'IBE i representants veïnals de la zona nord.