Societat

La Micod torna a començar

La mancomunitat que aplega Igualada i ciutats de l'entorn celebra quinze anys

Amb una reforma dels estatuts volen incrementar els serveis oferts

El 25 de setem­bre de 2001 es pre­sen­tava ofi­ci­al­ment la Man­co­mu­ni­tat Inter­mu­ni­ci­pal de la Conca d'Òdena (Micod). Era una res­posta a una rea­li­tat urbana comuna, la que for­men els muni­ci­pis del cen­tre de la comarca de l'Anoia: Igua­lada, Vila­nova del Camí, Santa Mar­ga­rida de Mont­bui i Òdena. Altres muni­ci­pis s'han anat incor­po­rant a l'ens amb el pas dels anys. És el cas de la Pobla de Clara­munt (2003), Jorba (2006) i Cas­te­llolí (2009), tots tres física­ment pro­pers als muni­ci­pis impul­sors.

Tot i que els objec­tius ini­ci­als pas­sa­ven per ges­ti­o­nar el màxim de ser­veis de forma con­junta, quinze anys després, la man­co­mu­ni­tat no ha acon­se­guit que els dife­rents muni­ci­pis hi dele­guin com­petències essen­ci­als. L'estruc­tura de l'ens ha estat sem­pre ajus­tada, però la reducció a la mínima expressió arran de la crisi –sobre­tot en l'àmbit de la for­mació ocu­pa­ci­o­nal, que era una acti­vi­tat cen­tral– havia abo­cat la Micod a un paper resi­dual. L'exem­ple més gràfic és el pres­su­post de l'any 2012, d'uns 240.000 euros. Era un 80% infe­rior al de l'any ante­rior.

Aquell any, es tan­cava Conca TV, una tele­visió local que va ser un dels pri­mers pro­jec­tes de la Micod. A més dels motius econòmics, es va argu­men­tar que, en rea­li­tat, el titu­lar de l'emis­sora era el Con­sorci Públic de TDT de l'Anoia, que va deci­dir no con­ti­nuar l'acti­vi­tat.

Nous esta­tuts

El pas­sat mes de maig, es va cele­brar una assem­blea en què es va ini­ciar un cop de timó que pro­met fer recu­pe­rar el pes de l'ens supra­mu­ni­ci­pal. D'una banda, es va apro­var una reforma dels esta­tuts que ha de fer més àgil la incor­po­ració de noves com­petències, com ara la reco­llida de vehi­cles aban­do­nats i un ser­vei de reco­llida d'ani­mals domèstics aban­do­nats, que s'afe­gei­xen a les exis­tents, entre què hi ha les polítiques d'igual­tat. L'alcalde d'Igua­lada, Marc Cas­tells, lamenta que “la legis­lació esta­tal, en molts casos, ens enco­ti­lla a l'hora d'impul­sar deter­mi­na­des ini­ci­a­ti­ves”. De l'altra, cada muni­cipi ha assu­mit la res­pon­sa­bi­li­tat de la gestió d'una àrea con­creta. L'alcalde de Jorba, David Gar­cia, reco­neix que “hi havia man­can­ces d'estruc­tura”, però aquesta fórmula des­cen­tra­lit­zada els per­met ges­ti­o­nar àrees d'interès “sense assu­mir més estruc­tura”, perquè no se “la podem per­me­tre”. Cas­tells cele­bra que aquesta fórmula “per­met visi­ons més àmplies i una major impli­cació dels muni­ci­pis”.

Balanç desi­gual

En gene­ral, els alcal­des coin­ci­dei­xen a defen­sar que hi ha una certa acti­vi­tat o entesa entre tots set muni­ci­pis, amb algun matís de dis­crepància.

L'alcalde d'Igua­lada, Marc Cas­tells, creu que el futur “passa per opti­mit­zar i ampliar el catàleg de ser­veis” i veu com a assig­na­tura pen­dent “millo­rar la gestió activa del sòl indus­trial”: “Hem de poder ofe­rir als inver­sors llocs on ins­tal·lar-se de manera ràpida i sen­zi­lla.”

Vanesa González, alcal­dessa de Vila­nova del Camí, explica que, dar­re­ra­ment, estan “tre­ba­llant més inten­sa­ment” i que s'estan “obrint altres vies de inter­venció”. L'alcalde de Santa Mar­ga­rida de Mont­bui, Teo Romero, reco­neix que “queda molt recor­re­gut per fer” i con­si­dera que en el temps trans­cor­re­gut des de la seva cre­ació ja hau­rien “de tenir un nivell d'uni­tat més impor­tant”. A tall d'exem­ple, Romero cri­tica que encara no es faci en comú el ser­vei de reco­llida d'escom­bra­ries.

Fran­cisco Gui­sado, alcalde d'Òdena, asse­gura: “Estem con­dem­nats a tre­ba­llar ple­gats, no ens podem igno­rar”, i té clar que l'objec­tiu “ha de ser donar un bon ser­vei a la població amb resul­tats més efi­ci­ents” i apunta la poli­cia local com un dels ser­veis que seria interes­sant man­co­mu­nar.

L'alcalde de la Pobla, Santi Broch, reco­neix que “no hi ha tant pres­su­post com altres anys”, però diu que no és que no esti­guin “fent res” i exem­pli­fica la nova gestió d'àrees com una solució ima­gi­na­tiva davant la manca de recur­sos. Broch és el res­pon­sa­ble de coman­dar el pro­jecte de Vies Bla­ves, amb la impli­cació de Micod, Dipu­tació i Gene­ra­li­tat per fer tran­si­ta­ble la llera del riu Anoia.

David Gar­cia, alcalde de Jorba, reco­neix que l'ens “ha tin­gut els seus alts i bai­xos”, i que, en des­a­parèixer les sub­ven­ci­ons a la for­mació, “es va arri­bar a plan­te­jar si la man­co­mu­ni­tat tenia raó de ser”, i diu que “sí que en té”.

Des de Cas­te­llolí es con­si­dera posi­tiu ser a la man­co­mu­ni­tat. L'alcalde, Joan Serra, reco­neix que els per­met assu­mir ser­veis que sols no podrien.

Objec­tiu: inver­si­ons

A prin­cipi del 2015, es va pre­sen­tar l'Ofi­cina de Cap­tació d'Inver­si­ons de la Conca d'Òdena, que volia pro­jec­tar un únic espai d'opor­tu­ni­tats empre­sa­ri­als al cen­tre de Cata­lu­nya. El res­pon­sa­ble i únic tre­ba­lla­dor de l'ofi­cina va ple­gar en menys d'un any i no se'l va subs­ti­tuir. Ara, són l'Ajun­ta­ment de Cas­te­llolí i els seu alcalde, Joan Serra, que es res­pon­sa­bi­lit­zen de l'àrea. Serra, que també és res­pon­sa­ble de pro­moció econòmica al Con­sell Comar­cal de l'Anoia, apunta: “Hem d'inten­tar no crear dupli­ci­tats entre Con­sell Comar­cal, la man­co­mu­ni­tat i els ajun­ta­ments.”

Una de les recan­ces que des­per­tava l'ofi­cina era si els muni­ci­pis serien capaços de faci­li­tar la ins­tal·lació d'empre­ses en muni­ci­pis veïns enlloc d'inten­tar atraure-les al seu. Tot i que es va par­lar d'inci­pi­ents fórmu­les de com­pen­sació, la línia de tre­ball actual passa per inten­tar homo­geneïtzar la fis­ca­li­tat “perquè com a ter­ri­tori” tin­guin el mateix atrac­tiu, segons David Gar­cia.

Ja hauríem de tenir un nivell d'unitat més important
Teo Romero
ALCALDE DE SANTA MARGARIDA DE MONTBUI
Es va arribar a plantejar si la Micod tenia raó de ser i sí que en té
David Garcia
ALCALDE DE JORBA
És positiu per a un municipi petit. Hi ha serveis que només podem oferir si estem mancomunats
Joan Serra
ALCALDE DE CASTELLOLÍ
Prioritzem accions per a la captació d'inversió i el foment de l'ocupació
Vanesa González
ALCALDESSA DE VILANOVA DEL CAMÍ
El futur passa per optimitzar i ampliar el catàleg de serveis
Marc Castells
ALCALDE D'IGUALADA

Un únic municipi?

Un debat tan antic com la Micod mateixa és si Igualada i els municipis de l'entorn han d'acabar esdevenint un municipi únic. L'alcaldessa de Vilanova, Vanesa González, ho veu “interessant” sempre que es pogués “mantenir el principi d'identitat que caracteritza cadascun d'ells”. En la mateixa línia s'expressen l'alcalde d'Òdena i el de Montbui, Teo Romero, que creu que “la mancomunitat hauria de ser la base del que algun dia, i no sé si alguns ho veurem, hauria de ser una ciutat única”.

L'alcalde igualadí, Marc Castells, rebat que “la sensació és que ningú s'ha aturat a analitzar i explicar què suposaria per a la ciutadania”. Castells posa com a exemple que “ciutadans dels municipis veïns ara poden gaudir d'equipaments d'Igualada que a dia d'avui només sostenen els igualadins”: “En el cas d'una hipotètica integració, també hi haurien de contribuir.” En qualsevol cas, el batlle igualadí considera que “cal valorar molt profundament una decisió d'aquesta dimensió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.