Salut

Sanitat

ambulatoris

20 anys d'autogestió

El CAP El Remei, de Vic, el 1996 es va convertir en el primer centre de Catalunya que era portat pels professionals sanitaris

Disposa d'un pressupost d'uns 4 milions d'euros

L'EAP Vic té 25 socis, la meitat del personal que té en aquest moment

El 15 d'octu­bre del 1996, ahir va fer 20 anys, al CAP El Remei de Vic van aten­dre la pri­mera paci­ent, curi­o­sa­ment de nom Remei. Començava l'acti­vi­tat assis­ten­cial al pri­mer cen­tre d'atenció primària de Cata­lu­nya auto­ges­ti­o­nat pels matei­xos pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris. El model d'atenció de les enti­tats de base asso­ci­a­tiva (EBA) –una alter­na­tiva a la gestió pública de l'Ins­ti­tut Català de la Salut i al model de les àrees bàsiques ges­ti­o­na­des direc­ta­ment des d'un hos­pi­tal– es va crear sota l'aixo­pluc del Cat­Sa­lut, de la con­se­lle­ria de Salut i amb el suport del Col·legi de Met­ges. Albert Ledesma, metge de família i fun­da­dor del model de les EBA, recorda que l'ani­mad­versió cap a aquest nou sis­tema era total: “L'opo­sició no era comar­cal, era esta­tal; vam estar dos o tres anys sot­me­sos a una pressió impor­tant.” “La pri­va­tit­zació i la por al des­co­ne­gut, a sor­tir del model tra­di­ci­o­nal i de con­fort, cre­ava mol­tes reticències, inclús entre els altres pro­fes­si­o­nals”, hi afe­geix Marta Ser­ra­rols, l'actual gerent de l'empresa Equip d'Atenció Primària (EAP) Vic SLP.

Dues dècades després, comen­ten que encara no s'han tret de sobre l'estig­ma­tit­zació de la pri­va­tit­zació, “mal­grat que hem demos­trat que els resul­tats són iguals o millors que els de qual­se­vol altra àrea bàsica de gestió pública”. Ledesma i Ser­ra­rols cre­uen que el seu model hagués pogut avançar molt més, perquè en atenció primària a Cata­lu­nya actu­al­ment només hi ha 13 EBA i entre ells “i les dues següents, Cen­te­lles i l'EAP Sar­de­nya de Bar­ce­lona, van pas­sar cinc anys”. La taca d'oli no va ser tan gran com hau­ria pogut ser-ho, però per davant con­ti­nuen tenint un repte: “Si volen que hi con­ti­nuem sent, pro­ba­ble­ment ens hau­rem de trans­for­mar, ja sigui en coo­pe­ra­ti­ves, en soci­e­tats labo­rals... És un debat que tenim. En el nos­tre cas, de fet, el nos­tre model no és gaire dife­rent al d'una coo­pe­ra­tiva”, comenta Ser­ra­rols, que com­bina les tas­ques de gerent amb la seva feina de met­gessa de família.

Alta impli­cació

L'EAP Vic avui té 25 socis (van començar amb 8), la mei­tat del per­so­nal del CAP El Remei, i ges­ti­ona un pres­su­post de Cat­Sa­lut de gai­rebé 4 mili­ons d'euros. “És molt difícil ges­ti­o­nar-ho mala­ment perquè et que­din molts bene­fi­cis, perquè el 75% o 80% del cost és per a per­so­nal. Tot és diner blanc; els comp­tes són públics i trans­pa­rents”, subrat­lla Ledesma. “Del que sobrava, repartíem el 80% entre tot el per­so­nal i el 20%, entre els socis”, hi afe­geix el mem­bre del con­sell d'admi­nis­tració de l'EAP de Vic. El grau d'impli­cació i de com­promís del per­so­nal amb aquest pro­jecte és molt alt. El ser­vei estava pen­sat per a 15.000 habi­tants i ara ate­nen una població de 24.000 per­so­nes, entre Vic, Santa Eulàlia de Riu­pri­mer i Mun­ta­nyola. “Vam fer una ampli­ació del local i una part la vam ava­lar amb part del nos­tre patri­moni per­so­nal”, diu Ledesma. Amb tot, el que més valo­ren és la lli­ber­tat per tre­ba­llar: “Com a pro­fes­si­o­nal no tens cap limi­tació del que pots pres­criure ni de la prova que has de dema­nar.” Con­ver­tit en un refe­rent del barri, el CAP, aquest mes, cele­bra l'ani­ver­sari amb actes diver­sos, com ara la I Onco­cursa del Remei, el dia 23.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.