Societat

Necrològiques

Mor l'alcalde de la Transició a Tiana

Josep París va ser batlle de 1976 al 1979 i el seu llegat és molt present a la vila

Josep París i Rigalós, que va ser el primer alcalde de Tiana després de la dictadura franquista i contractista d'obres de professió, va morir ahir a la matinada als 83 anys. París va ser escollit per al càrrec entre els regidors del ple després de guanyar per sis vots a tres a Rafael Ballús, que el 1979 es va convertir en l'alcalde escollit en les primeres eleccions democràtiques després de la mort de Franco.

Tianenc d'una família molt arrelada al poble, Josep París va ser alcalde del 1976 al 1979, i va deixar un llegat que es manté ben viu. Dels seus anys al capdavant de l'Ajuntament es recorda especialment la construcció de tota la xarxa del clavegueram del poble, l'inici dels tràmits perquè la vila tingués una escola pública i la creació el patronat de l'habitatge. Va ser també l'alcalde que va formalitzar la compra de l'actual Casal de Tiana i la Sala Albéniz, l'any 1978, que fins aleshores havia estat propietat del Casino de Tiana. També va promoure l'homenatge a Lola Anglada i va inaugurar un carrer amb el nom de l'artista.

París va aconseguir que Tiana fes història quan es va convertir en el primer municipi de Catalunya que va fer seva la consigna Llibertat, amnistia i estatut d'autonomia, de l'Assemblea de Catalunya, una petició aprovada en el primer ple que va presidir com a alcalde, el 17 de febrer del 1976, però que tres dies després el consistori va haver de retirar per la pressió del Govern Civil. En un pla més anecdòtic, París va rebre a Tiana el príncep Rainier de Mònaco i la seva parella, Grace Kelly, que van passar pel municipi convidats pel baró d'Esponellà, aleshores cònsol general del principat de Mònaco a Catalunya, i els va oferir un sopar a la seva residència.

L'Ajuntament de la vila i també el grup municipal de Junts per Tiana van lamentar ahir en una nota de condol la desaparició de l'exalcalde. El funeral per Josep París es farà aquest migdia a les 12 a la parròquia de Sant Cebrià de Tiana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia