Societat

música

concert

Les músiques que els lleidatans cantaven fa 300 anys, a la Seu Vella

El grup Quartana ha recollit catorze cançons oblidades i que demà es podran escoltar en un únic concert

El grup Quartana ha recollit catorze melodies que inundaven els carrers de Lleida durant el segle XVIII. Són cançons oblidades que han reunit en el llibre Firam, Firam, un títol que fa referència al crit de guerra que feien servir els miquelets per combatre l'exèrcit filipista en la guerra de Successió.

Els arranjaments de les composicions, que han anat a càrrec de Jordi Cebolla, han implicat una profunda recerca a la Biblioteca Nacional de Catalunya, la Biblioteca Rousalis de Tolosa de Llenguadoc i dels llibres d'orgue de la Catedral de Lleida i de Calaf. Recuperar les cançons populars és feina complicada, ja que la seva transmissió era purament oral i rarament es recollien a les partitures.

Els seus intèrprets han volgut rescatar aquelles melodies que la gent cantava en actes festius, marxes militars, cerimònies i qualsevol altra mostra de música allunyada dels centres de poder. Totes tenen una essència popular.

Quartana ha estat convidat al cicle de concerts Concòrdia, organitzat per l'entitat homònima en col·laboració amb el Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida, perquè reprodueixi les cançons que s'interpretaren i crearen a la catedral lleidatana. La cita serà demà dissabte a les 20.30 h. Serà un concert itinerant, que recorrerà la nau central, el claustre i la porta dels Apòstols de la Seu Vella.

Les cançons de Firam, Firam han estat recollides en els espectacles Imperials cathalanas i El setge de Lleida 1717, que el grup Quartana interpreta en festes populars, representacions històriques, cercaviles i fins i tot seguicis. Les melodies aviat s'inclouran en un disc compacte. Llavors tindrem l'oportunitat d'escoltar sempre que vulguem les marxes, danses, contradanses i minuets que els lleidatans cantaven fa tres-cents anys.

El concert

29 d'octubre, 20.30 h, a la Seu Vella de Lleida



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia