Societat

societat

Un 11 de novembre sense firaires

L'amenaça terrorista a l'Estat francès fa cancel.lar la tradicional fira de Perpinyà

La Fira de Sant Martí, el dia tradicional dels firaires no tindrà lloc enguany a Perpinyà. Les raons de seguretat, lligades als recents atemptats a l'Estat francès, van conduir les autoritats municipals a anul.lar la manifestació.

La fira que atreia cada any milers de visitants de tot Catalunya Nord -fins a 40.000 els anys més recents-, s'havia instal.lat els últims anys al Polígon Nord sobre un recorregut d'uns 3,5 km de parades reunint uns 500 firaires molts de'ntre ells vinguts d'altres regions franceses. Vestits i tèxtil per la casa, eines, vaixella, estris per la cuina, mobles, com també de productes regionals i d'alimentació en feien una trobada anual imprescindible per molts nord-catalans vinguts de tot el departament.

La fira de Sant Martí de l'11 de novembre feia part de les tres fires anuals de Perpinyà establertes al mig del segle XVIII. Consolidada com a primera fira de Perpinyà al segle XIX, va ocupar diversos llocs : es situava al voltants de la Llotja i del centre històric fins al segle XIX i més tard a la Passejada dels Plàtans. Als inicis del segle XX, es va traslladar a sector conegut com «la Pépinière», a l'actual avinguda de Gran-Bretanya i avinguda Leclerc , llavors també lloc del mercat a l' engròs. Al anys seixanta, també va ocupar el bulevard Clémenceau i la plaça de Catalunya. Recentment s'havia provat una 'instal.lació sense èxit a les vores de la Tet.

L'anul.lació d'aquesta manifestació segueix nombroses altres sobretot aquest estiu com especialment diversos focs d'artificis d'importància a Canet, Sant Cebrià, Cotlliure o Argelers i altres manifestacions de massa com la projecció pública del festival Visa, per exemple . Un gran nombre de manifestacions de gran amplada van ser anul.lades a tot l'Estat francès. La més emblemàtica va ser la 'Braderia' de Lilla -firaires i encants-, manifestació gegant que compta habitualment 100 km d'estands i dos milions i mig de visitants.

La fira d'atraccions, també dita de Sant Martí, que rep uns 400.000 vistants durant tot el novembre s'ha mantingut, però amb importants mitjans de seguretat com portals electrònics i forta presència policial de control de les entrades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia