Societat

festes i tradicions

festival

Badalona, marc de la gran festa del bestiari festiu

La tercera edició del Festivitas Bestiarum tindrà lloc demà i està considerat com l'acte de cloenda de la temporada d'actuacions del bestiari festiu català

La tercera edició del Festivitas Bestiarum, la gran festa del bestiari festiu que commemora el Dia Europeu del Bestiari, el 24 de novembre, tindrà lloc demà a Badalona. Per la seva ubicació en el calendari anual, el Festivitas Bestiarum esdevé la gran festa de cloenda de la temporada d'actuacions del bestiari festiu d'arreu del país. Balls, actuacions i cercaviles es barregen en un acte que també vol acostar el col·lectiu a la societat premiant les millors iniciatives, personatges públics o entitats que destaquen en el foment de la cultura popular i tradicional.

Les figures de bestiari que participaran a la plantada, cercavila de matí i lluïments de tarda són: Blai el devastador de terres, de la colla Draconaires de Santa Coloma de Gramenet; drac tricèfal Soterranyes, de Vinaròs; drac de Castelló de la Plana; el Dracgall de Castellgalí; dracs Fumera, Can Sofre, Trempada i Dragolins de Badalona Bèsties de Foc, i el drac de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

El meteoròleg badaloní Tomàs Molina serà el nou ambaixador del Bestiari Festiu 2017, prenent el relleu de Rita Marzoa. Per la seva banda, Dani Jiménez, el popular científic divulgador, serà l'encarregat de presentar els actes.

Destaquen enguany els premis Best, uns guardons que reconeixen el compromís de la societat i les entitats amb la cultura tradicional i popular. A banda de premiar les millors iniciatives impulsades per les entitats federades, es lliuraran diversos premis a personatges, institucions, empreses o associacions que s'hagin destacat en el foment dels valors de la cultura popular i tradicional. El bestiari popular català és el nom que rep el conjunt de figures que representen animals reals o fantàstics que són exhibits en les festes locals, en processons, cercaviles o balls.

Els sis projectes finalistes

M.J.R.

A les deu del matí es plantaran les figures a la Rambla de Badalona. Al migdia faran una ballada de cortesia, abans de començar la cercavila de bestiari festiu fins a la plaça de la Vila, on es farà una altra ballada de cortesia i les figures quedaran plantades fins al vespre. A dos quarts de cinc tornaran a dansar.

I a les cinc de la tarda, al Teatre Principal, començarà l'acte central del Festivitas Bestiarum. Allà es farà entrega dels premis Best. Els sis projectes finalistes en la categoria d'iniciatives i projectes de les entitats federades són: el 10è Aniversari del Bretolàs. Un Correfoc Bestial! (de La Satànica de Sant Andreu, Barcelona); La Nit del Tararot (de l'Associació Cultural Guixanet, Tàrrega); Bestieses. Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona (d'Amics dels Gegants del Pi); Festival d'Enceses d'Artesa de Lleida (del Griu d'Artesa); Foedus (de la Colla Ferafoc de Sant Quintí de Mediona) i #laveinadragonina (dels Amics de la Colla COCA, de Constantí). La festa es clourà a les 19 h, després d'un refrigeri i els lluïments amb pirotècnia a la plaça de la Vila.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia