Societat

seguretat

simulacre

Protecció Civil prova aquest matí les sirenes d'alerta de perill químic

Les alarmes s'activaran de manera seqüencial des de les 10.00 a les 12.50 hores a 36 municipis

Aquest simulacre es fa dos cops l'any amb l'objectiu de comprovar el funcionament de la xarxa i per familiaritzar la població amb el so d'alerta

Protecció Civil realitzarà aquest dilluns a partir de les deu del matí un test de la xarxa de sirenes d'alerta per risc químic, segons ha anunciat l'agència d'emergències de la Generalitat.

Les alarmes, ubicades a 36 municipis i adscrites al Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqat), s'activaran de manera seqüencial entre les 10.00 del matí i les 12.50 hores.

El so d'alerta per accident químic consta de tres senyals ondulants d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Un senyal continu de 30 segons de durada avisa la població que ja ha finalitzat la situació risc.

Aquest exercici es realitza dos cops l'any i serveix per comprovar el correcte funcionament de les sirenes, si sonen bé i el diàmetre en què es pot escoltar el so. En l'anterior test de sirenes, realitzat el 13 d'abril, es van detectar problemes en el so de 5 sirenes. En quatre d'aquests casos la incidència estava relacionada amb la bateria.

La prova també serveix per familiaritzar la ciutadania amb l'alarma de risc químic i els consells a seguir en cas d'accident real. Segons Protecció Civil, la mesura de protecció més segura en cas de risc químic és confinar-se en un edifici, tancar-ne portes i finestres i desconnectar la ventilació exterior fins que passi el perill.

Durant el simulacre d'aquest dilluns Protecció civil també farà un enviament de missatges massius a través del canal de Protecció Civil de l'aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l'activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d'un accident químic real. El perfil de Twitter Emergències Catalunya , que té més de 100.000 seguidors, també donarà informació en temps real de la prova. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) enviarà un sms a les persones sordes de Catalunya que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d'ajustar els avisos a la seva discapacitat. Els residents de la zona de Campredó, que no disposen d'altre mitjà d'avís de risc químic, seran alertats per una trucada de veu automàtica.

Els municipis que participaran al simulacre seran Barcelona, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni i Gualba (Barcelona); Riells i Viabrea (Girona); Tarragona, Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, la Canonja, Vila-seca i Salou (Tarragona); Castellgalí (Catalunya Central); Flix i Tortosa (Terres de l'Ebre), i Les (Alt Pirineu i Aran).

Simulacres de confinament a escoles

En paral·lel, almenys 75 centres escolars de les zones adscrites a la xarxa d'alarmes aprofitaran la prova per fer un simulacre de confinament. Hi participaran més de 30.000 persones, entre alumnes i personal docent.

Cronologia del simulacre

L'activació de les sirenes és farà per sectors de risc (9) i en diferents fases. Sector Químic del Llobregat - Vallès Occidental i Bages: 10.00 hores: Activació en alerta de les sirenes del Sector químic Llobregat – Vallès Occidental i Bages.

- Olesa de Montserrat: Policia Local i Carrer Ripollès

- Esparreguera: no hi ha sirena física però escoltaran el so de la d'Olesa de Montserrat.

- Abrera: Parc de l'Església i Urbanització Les Carpes.

- Martorell: Club Natació Martorell; Pistes Atletisme (Torrent de Llops); Centre Cultural Martorell i Recinte Ca n'Oliveras.

- Sant Andreu de la Barca: Ajuntament.

- Castellbisbal: Urbanització Costablanca.

- Castellgalí: Polígon Pla del Camí. 10.10 hores: Activació de les sirenes en fi d'alerta. Sector Químic del Vallès Oriental - Vallès Occidental: 10.20 hores: Activació en alerta de les sirenes del Sector químic Vallès Oriental – Vallès Occidental.

- Granollers: Polígon Congost (El Palou); Parc Lledoner i aparcament MMPP ADIF.

- Canovelles: no hi ha sirena física però escoltaran el so de la de Granollers.

- Montornès del Vallès: Turó de les Tres Creus. 10.30 hores: Activació de les sirenes en fi d'alerta. Flix i Tortosa: 10.40 hores: Activació en alerta de les sirenes de Terres de l'Ebre.

- Flix: Turó del Castell Vell i Punta del Canó.

- Tortosa: Polígon Campredó. 10.50 hores: Activació de les sirenes en fi d'alerta. Port de Barcelona i Zona Franca: 11.00 hores: Activació en alerta de les sirenes.

- Barcelona: Port (Cruïlla C/ Y amb C/ nº4, Moll Inflamables. Davant ENAGAS i Ctra. Circumval·lació Km2,2); Zona Franca (Cruïlla C/ E amb C/ 3 i Cruïlla C/ 50 amb C/ 4). 11.10 h Activació de les sirenes en fi d'alerta. Polígon Nord Tarragona: 11.20 hores: Activació en alerta de les sirenes del Polígon Nord Tarragona.

- Vilallonga del Camp: Piscina Municipal (C/ Alfons el Cast amb C/ Dr. Mestres).

- El Morell: CEIP Ventura Gassol.

- La Pobla de Mafumet: Casal Municipal - C/ Molí Fenche.

- Els Pallaresos: Urbanització Pallaresos Parc i C/ Pau Claris amb Av. President Macià.

- Els Garidells: Ajuntament.

- Perafort: Barri de Puigdelfí (Casal Municipal) i Ajuntament.

- Constantí: Plaça del Castell /Església; Institut Estudis Secundaris i Polígon Industrial.

- Tarragona Nord: Urbanització Sant Salvador (Club de Tir); Urbanització Sant Salvador (Junt accés des de la N-340); Universitat Rovira i Virgili i Polígon Industrial Riu Clar (Dins Lavaflix). 11.30 hores: Activació de les sirenes en fi d'alerta. Polígon Sud Tarragona: 11.40 hores: Activació en alerta de les sirenes del Polígon Sud Tarragona.

- Tarragona: Barri de Torreforta (Parc de Bombers i Camp Municipal de Futbol); Barri de Bonavista (Centre d'Assistència Primària i Empresa d'aigües AITASA); Barri de Camp Clar (Edifici FECSA i Centre Segur. I Cond. Salut Treball); Avinguda de la Independència (Junt l'Eroski); Prolongació carrer Joan Miró (Junt al Francolí); Polígon Industrial Entrevies; Moll de Costa; Barri del SerralloM IES Vidal I Barraquer; Universitat Laboral.

- La Canonja: Col·legi públic i Ajuntament.

- Vila-seca: Urbanització la Pineda (Col.legi Públic); Urbanització la Pineda (Dins l'Aquópolis); Col.legi públic Sant Bernat; Col.legi públic Mestral i Edifici IES Vila-seca.

- Salou: Urbanització Mirador i Urbanització Cova Mar (Av. de la Pedrera). 11.50 hores: Activació de les sirenes en fi d'alerta. Sector Químic Llobregat- Barcelonès:

12.00 hores: Activació en alerta de les sirenes.

- Sant Feliu de Llobregat: Plaça Alfonso Comín.

- Sant Joan Despí: Av. Barcelona cantonada amb C/ Sant Martí de l'Erm i Instal·lacions TRAM.

- Sant Boi de Llobregat: Parc Torre del Sol; Edifici l'Olivera i Edifici Centre de Serveis.

- Cornellà de Llobregat: Edifici Ajuntament i Almeda.

- Santa Coloma de Cervelló: Rotonda accés Colònia Güell.

- El Prat de Llobregat: Edifici Ajuntament i Residència gent gran Onze de Setembre.

- Viladecans: Parc de la Torre Roja.

- Hospitalet de Llobregat: Edifici Ajuntament; Escola Educació Especial l'Estel - Can Bori i Bellvitge (Parc Rambla Marina). 12.10 hores: Activació de les sirenes en fi d'alerta. Sector químic de la Tordera: 12.20 hores: Activació en alerta de les sirenes del Sector químic de la Tordera.

- Gualba: Prop de la Batllòria (barri de Sant Celoni); Junt a Carburos Metálicos i Casal Municipal de Gualba de Baix.

- Sant Celoni: Barri Borrelles (C/ Bisbe Irurita cantonada Joan Maragall) i edifici Ateneu Municipal.

- Riells i Viabrea: Dependències de la Guàrdia Municipal. 12.30 hores: Activació de les sirenes en fi d'alerta. Les: 12.40 hores: Activació en alerta de la sirena de Les.

- Les: Sucellos CO2Les, SLU. Edifici Ajuntament. 12.50 hores: Activació de la sirena en fi d'alerta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia