Societat

festes i tradicions

Fira de Nadal

La màgia del Nadal

Canyelles ha recuperat la tradició nadalenca i ha convertit la Fira de Santa Llúcia en un espai d'oportunitats de futur

El poble rep prop de 70.000 visitants en només dos dies

La Fira de Santa Llúciaha canviat el poble i pot ser un projecte de futur per a molts veïns

Canyelles és a vuit quilòmetres de la costa del Garraf. És pràcticament una població costanera, però cada any rep 70.000 persones a la Fira de Nadal el primer cap de setmana de desembre (ahir i avui). Fa catorze anys un grup de dones del poble van organitzar una excursió a la coneguda Fira de l'Avet d'Espinelves (que enguany fa 36 anys). D'allà va sorgir la primera Fira de Nadal de Canyelles: quatre o cinc paradetes de productes artesanals i planta que permetien reviure l'esperit de les antigues fires de Nadal.

L'èxit de la primera edició va ser fruit de la complicitat de veïns i amics, però també va ser la llavor d'un canvi que ningú s'esperava. L'any següent, els promotors ho van repetir, i van buscar artesans que volguessin fer-los costat. I de cop, un dia, es van adonar que a partir del 15 d'octubre havien superat les 1.000 sol·licituds de paradistes. “Quan arriba aquest moment, ja només donem opcions als paradistes que porten pessebres o planta de Nadal”, explica l'actual alcaldessa, Rosa Huguet. És col·leccionista de música i literatura de Nadal des dels 12 anys i va ser una de les impulsores de la fira, quan encara no era ni regidora a l'Ajuntament.

“En aquella visita a Espinelves ens vam adonar que Canyelles tenia el mateix encant, que teníem una oportunitat per recuperar una tradició nadalenca que ja havia existit al poble temps enrere i que era a la nostra mà la possibilitat que els nostres fills i els nostres néts no haguessin de desplaçar-se per veure els avets, els tions o els pessebres”, explica recordant els preparatius de la primera Fira de Santa Llúcia de Canyelles. Per a ella, en aquell moment, era impensable l'embranzida que podia arribar a agafar aquesta proposta, però ara, en canvi, es veu la Fira de Santa Llúcia com un projecte de futur per a molts veïns: ha canviat el poble, ha permès posar en marxa l'Escola d'Arts i Oficis, d'on sorgiran els futurs artesans de la Fira de Nadal de Canyelles, i cada any dóna feina a una trentena de persones que s'ocupen de fer els preparatius. En aquest moment, els veïns de Canyelles ja treballen en els preparatius de la fira de l'any vinent –la quinzena edició–. S'editarà un nou llibre i un nou CD de nadales, però el gran projecte és, si tot va bé, que s'obrirà una botiga permanent de productes nadalencs. Amb aquest projecte Canyelles es col·locarà al mateix mapa que les conegudes Christmas shops de Londres o de la factoria Disney.

A Canyelles han recuperat els pessebres a les cases, han obert els portals per oferir productes relacionats amb aquestes festes i han aconseguit tenir una bola feta de vidre, de forma artesanal i amb segell d'autenticitat. La fan a l'Escola d'Arts i Oficis i la personalitzen. Enguany enviaran boles a Calataiud i a San Benito. I només és el principi.

L'any passat 70.000 persones van passar per Canyelles en només dos dies. Això obliga el poble a posar en marxa intensos dispositius de seguretat i trànsit, però obre una porta nova. La Fira de Santa Llúcia ha estat per a Canyelles el revulsiu que el poble necessitava per fer front al desdoblament de la C-15. Tothom creia que passaria a ser un poble dormitori, però en canvi... Hi creieu, en la màgia del Nadal?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.