Societat

memòria històrica

El Joan XXIII identifica els morts de la guerra civil

Fins al juny de 2019, l'hospital de Tarragona recollirà mostres de les restes mortals dels desapareguts amb un  frotis bucal

Citaran els familiars per establir la coincidència de parentiu

L'hospital Joan XXIII participa en el Projecte d'identificació genètica de desapareguts de la Guerra Civil i el franquisme, que lidera el Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, competent en memòria democràtica. Aquest projecte té com a objectiu identificar les restes mortals de desapareguts de la Guerra Civil i el franquisme, mitjançant el contrast dels seus perfils genètics amb els perfils genètics de les persones inscrites com a sol·licitants de dades en el Cens de persones desaparegudes. Això permetrà cercar les coincidències de parentiu familiar.

Al Cens de persones desaparegudes de la Generalitat hi consten persones de tot Catalunya, i moltes són d'edat avançada. En el cas de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, participarà en la presa de mostres de Tarragona. Aquestes mostres es recolliran amb un  frotis bucal, un dia de cada setmana. Van començar aquest octubre i es duran a terme fins al juny de 2019. El facultatiu i el tècnic contractats a càrrec del projecte dedicaran aquell dia a obtenir les mostres. El dia de la citació es convocaran 50 familiars. Es calcula un temps aproximat per familiar de 10 minuts, cosa que inclourà l'obtenció del consentiment informat i de la mostra biològica de frotis bucal amb un escovilló específic que es conservarà a la targeta Nucleic DNA Collection System (Life Technologies), convenientment identificada, així com també la introducció a la base de dades del codi identificatiu de la mostra a fi de mantenir l'anonimat.

Per tirar endavant el projecte d'identificació genètica dels desapareguts de la guerra civil s'ha establert una col·laboració tècnica entre els departament de Salut i d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència.

Vall d'Hebron

En aquesta col·laboració, el CatSalut assumeix les tasques relacionades amb l'extracció, la custòdia, el processament i contrast genètic de les mostres biològiques. Aquesta tasca ha estat encomanada a l'Hospital Vall d'Hebron, i en són els responsables els doctors Eduardo Tizzano i Elena Garcia. Mitjançant softwares específics es realitzarà l'encreuament i el contrast amb les dades genètiques obtingudes dels familiars de desapareguts. El laboratori de genètica de la Vall d'Hebron emetrà un informe sobre la probabilitat de parentesc en cada cas, segons els marcadors informatius comuns en les mostres creuades, i el lliurarà a la direcció general de Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència per al seu registre.

LA XIFRA

50
familiars
de desapareguts seran citats per prendre'ls mostres biològiques i contrastar-les amb la dels morts.

LA DATA

1.6.2019
és el mes
que l'hospital Joan XXIII donarà per acabada la presa de mostres genètiques a les restes mortals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.