Societat

Xarxa penitenciària

La presó de Mas d'Enric, del tot operativa a finals d'any

El govern espera obrir els quatre mòduls encara tancats durant el segon semestre i qualifica de puntuals els incidents en el primer any del centre al Catllar

Els sindicats denuncien manca de personal i de seguretat

El centre penitenciari Mas d'Enric, al Catllar, va complir el mes de novembre passat el primer any, des que va substituir la presó fins llavors operativa al centre de Tarragona. L'equipament, però, continua a hores d'ara ocupat de manera limitada en espera de la construcció d'una depuradora imprescindible per poder funcionar a plena capacitat, una situació que el govern preveu per a la segona meitat d'aquest any. Mentre que el Departament de Justícia defensa el salt qualitatiu que ha suposat, els sindicats mantenen la seva insatisfacció i les denúncies.

“Ha representat una millora de la qualitat de vida tant per als interns com per als funcionaris i altres professionals”, destaca Amand Calderó, director general de Serveis Penitenciaris. La presó de Mas d'Enric va començar amb poc menys de 200 interns procedents del centre penitenciari de Tarragona, i actualment en té 387, 111 dels quals són preventius. Tot i això, Justícia calcula que encara queden uns 300 interns amb arrels familiars a la demarcació complint condemna en altres punts del territori, el trasllat dels quals està pendent de l'obertura dels quatre mòduls residencials encara tancats.

Precisament, amb la posada en marxa de la depuradora construïda per al centre i diverses urbanitzacions del Catllar prevista per al primer semestre d'aquest any, el govern espera que durant la segona meitat de l'any es puguin obrir, segurament de manera progressiva, la resta de les instal·lacions. “Tot i que la capacitat és de mil interns, l'objectiu és quedar amb uns set-cents o vuit-cents”, detalla Calderó.

El ple funcionament del centre es veu amb certa preocupació entre els treballadors, que des de l'arrencada han denunciat la mala planificació de recursos humans i materials a Mas d'Enric. “Hi ha falta de personal des del primer dia, i això condiciona que alguns equipaments no es puguin fer servir”, denuncia Rafa Puertas, delegat de la UGT.

La secció de serveis penitenciaris de CCOO també subratlla que la manca de relleus complica el funcionament en diversos llocs de treball, i que hi ha “manca de seguretat tant per als interns com per als treballadors”. Les mateixes fonts apunten que hi ha una major conflictivitat en relació amb la de l'antiga presó de Tarragona. “La situació no és pas millor que a Tarragona”, reitera Puertas. El 12 de desembre passat, representants de la IAC, la CSI-F i CCOO van exposar al delegat del govern, Òscar Peris, aquests i altres incidents, com també el fet que estiguin junts en un mateix espai joves i adults. Alguns serveis per als interns, com ara determinats tallers, tampoc no s'han pogut fer per falta de material.

“Els incidents que hi ha hagut són puntuals. Tot i que les coses són sempre millorables, desmenteixo rotundament que hi hagi problemes de seguretat”, respon Calderó. El govern defensa que l'actuació “excel·lent” dels funcionaris durant l'incident més greu (el foc declarat en una cel·la al juny) n'és una bona mostra.

LA XIFRA

387
interns
té actualment el centre penitenciari del Catllar. Amb l'obertura dels quatre mòduls, s'arribaria a 800.

Polèmica pel nou centre obert

L'entrada en servei de Mas d'Enric va obrir de retruc a la ciutat de Tarragona la polèmica sobre el futur dels terrenys que ocupava l'antiga presó de l'avinguda República Argentina. Les instal·lacions estan actualment ocupades pel centre obert, en què hi treballen 54 funcionaris atenent el centenar d'interns que hi ha en règim obert. Aquest darrer any el conseller de Justícia, Carles Mundó, va anunciar la voluntat del govern de construir un nou centre obert per tal d'alliberar els terrenys de l'antiga presó i, així, poder aconseguir un rendiment econòmic de la parcel·la (amb la seva venda o concessió a un tercer) per, al seu torn, poder finançar el llargament esperat Fòrum Judicial de la ciutat.

La proposta de Justícia, però, ha topat amb l'oposició veïnal, que denuncia els efectes que el trasllat del servei pot tenir sobre la zona, així com també la dels sindicats. “És il·lògic gastar nou milions per construir un nou equipament quan el que tenim ja serveix per a la mateixa funció i té espai de sobres”, manifesta Àngel Urbano, delegat de CCOO al centre obert. També denuncien que s'hagi invertit en millores al centre obert actual tot i aquests plans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.