Educació
Una altra manera d'educar és possible
Una parella d'osonencs, mestres de pedagogia Waldorf, fa tres anys que van marxar a Amèrica del Sud per difondre les virtuts d'aquest sistema
Han obert una campanya de finançament per editar material
Havia de ser una experiència d'entre tres mesos i un any, i des del 2014 s'ha acabat convertint en el seu leitmotiv personal i professional. Cristina Guijarro, de 29 anys i veïna de Sant Hipòlit de Voltregà, i Kevin Rodenas, que viu a les Masies de Roda i té 26 anys, són mestres de pedagogia Waldorf i els promotors del projecte De rumbo al cambio, que pretén difondre aquesta pedagogia, centrada en l'estudi de les necessitats de l'infant en cada etapa evolutiva a partir de l'observació, a diferents zones d'Amèrica del Sud, i més endavant a Europa i a l'Estat espanyol.
Guijarro i Rodenas fins ara han estat a Xile, l'Argentina i l'Uruguai. La pedagogia Waldorf es circumscriu a l'educació privada i no tots els nens hi tenen accés, encara que a molts pares els interessa. “El nostre objectiu és poder-ho oferir a tothom, perquè a Xile, per exemple, l'escola pública és molt militar”, comenten. “A la primera escola Waldorf que vam visitar ja vam veure que els nens tenen una mirada més confiada, no hi ha opinions bones ni dolentes, i es potencien totes les aptituds.” Convençuts dels beneficis d'aquest sistema, volen editar material escrit i audiovisual per donar-ho a conèixer, i per això han iniciat una campanya de micromecenatge fins a l'1 de febrer (idea.me/derumboalcambio). Disposen del 50% dels 9.000 dòlars que necessiten. A Amèrica del Sud han fet més de 70 tallers per a adults. “Ara volem anar a zones més desafavorides i oferir tallers per a nens i formació per a adults.” El març se n'hi tornen, imbuïts d'un necessari canvi global que implica també la construcció natural i l'agricultura orgànica.