Societat

Xoc de cultures

Del desert a un país d'aigua

S'estrena a les Terres de l'Ebre el film ‘La millor opció', la història de Koto Maelainin, un adolescent sahrauí que l'any 2003 va arribar a Sant Jaume d'Enveja

Una malaltia al ronyó el va portar a repensar el seu passat i futur

Koto Mae­lai­nin té 26 anys i parla amb un accent genuïnament català. Pel deix, ningú diria que és sah­rauí. Va arri­bar a Sant Jaume d'Enveja (Montsià) ara fa més de deu anys, en un dels pro­gra­mes esti­vals d'aco­llida pro­mo­guts pels Amics del Poble Sah­rauí. “Venia del desert i vaig arri­bar a un país ple d'aigua. Va ser un impacte bru­tal”, explica. S'havia de trac­tar un pro­blema a la pell i això va allar­gar la seva estada. Havia de venir per pas­sar un estiu però, sense voler, s'hi va que­dar gràcies a l'hos­pi­ta­li­tat de la família d'aco­llida. Els pri­mers anys, la seva vida va transcórrer entre els arros­sars i sense pro­ble­mes, fins que el seu ronyó va començar a fallar.

Neces­si­tava un tras­plan­ta­ment i la seva mare biològica es va postu­lar com a donant. Aquest fet des­en­ca­dena emo­ci­ons que fins lla­vors havien que­dat latents: pre­gun­tes sobre el seu ori­gen al Sàhara i sobre el modus vivendi en un país occi­den­tal, al qual s'havia adap­tat a la per­fecció. Fa dos anys, aquesta història va atreure l'atenció del direc­tor gironí Òscar Pérez, que conei­xia bé el Delta perquè hi havia rodat diver­sos docu­men­tals, el dar­rer titu­lat El tram final. I mal­grat la seva tra­jectòria en l'àmbit de la no-ficció, la història (i el per­so­natge) de Koto Mae­lai­nin el va fas­ci­nar tant que va deci­dir por­tar-la a la gran pan­ta­lla, en la que seria la seva pri­mera pel·lícula de ficció: La millor opció. “La seva història trans­cen­dia l'anècdota local. Esde­ve­nia una metàfora del xoc de cul­tu­res, un tema uni­ver­sal”, diu Pérez. Koto hi va estar d'acord, però hi va posar una con­dició: ell volia ser el pro­ta­go­nista de la seva pròpia història. “Pri­mer no m'ho creia, això de la pel·lícula, però quan vaig veure que començava a fer el guió i que el pro­jecte crei­xia m'ho vaig començar a pren­dre seri­o­sa­ment”, explica Koto. “Al prin­cipi em va sob­tar la seva reacció. Però em vaig ado­nar que ell ho donava gai­rebé per fet. Aquesta valen­tia, aquesta empenta que mos­trava va fer que con­si­derés aquesta opció”, comenta Pérez. Així, Koto com­par­ti­ria pan­ta­lla amb dos actors con­so­li­dats com Fran­cesc Ore­lla i Mercè Pons, que inter­pre­ten el paper dels seus pares adop­tius. De fet, ells dos són els únics actors pro­fes­si­o­nals del repar­ti­ment. La resta de per­so­nat­ges són veïns del Delta.

Estrena a Amposta

Després d'estre­nar-se a Bar­ce­lona, Girona i Madrid, la pel·lícula final­ment arriba al ter­ri­tori on es va rodar. S'estre­narà demà als cine­mes d'Amposta. També es podrà veure dis­sabte, diu­menge i dime­cres a la tarda. El film beu de l'estètica docu­men­tal amb una rea­lit­zació con­tem­pla­tiva i poc intru­siva. “És una estètica cine­ma­togràfica feta molt a consciència. Es trac­tava d'una història com­plexa que calia rodar amb res­pecte. Hi ha la influència de la meva mirada docu­men­tal, però sobre­tot aquesta volun­tat de dei­xar res­pi­rar els per­so­nat­ges”, explica Òscar Pérez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.