Societat

Metereologia

Es manté activada l'alerta per noves nevades al Pirineu i Prepirineu

La carretera BV-4042 continua tallada de Bagà a Coll de Pall i és obligatori l'ús cadenes a cinc vies

Una cinquantena d'escoles de les Comarques Gironines i la Catalunya Central, afectades per la nevada

Protecció Civil manté activada l'alerta del pla Neucat per la previsió de noves nevades aquest divendres des del matí, que s'intensificaran al llarg del dia al Pirineu i Prepirineu. L'episodi afectarà especialment les comarques de Cerdanya, Ripollès i Berguedà, en zones on ha nevat aquest dimecres i dijous, segons les previsions del Servei Meteorològic.

La cota de neu començarà al voltant dels 600 metres i pujarà fins als 1.200 on es poden acumular fins a 20 centímetres de neu. A causa del fort vent a les cotes altes es produirà el fenomen del torb, fins a la tarda.

Protecció Civil avisa que es poden produir més afectacions des del matí a carreteres que ahir ja van quedar afectades com la N-260 i C-16 incloent el túnel del Cadí. A més, poden generar-se plaques de gel a les vies.

Segons el Servei català de Trànsit (SCT), continua tallada la BV-4024 de Bagà a Coll de Pal i és obligatori l'ús de cadenes a la B-400 Guardiola de Berguedà a Gósol; a la B-402 Guardiola de Berguedà a Gombrèn; a la BV-4241 de Capolat a Guixers; a la BV-4242 a Berga cap al Santuari de Queralt; a la BV-4243 a Castellar del Riu cap als Rasos de Peguera.

Protecció Civil ha indicat a les set d'aquest vespre que no hi ha la previsió que aquest divendres s'hagin de veure afectades línies de transport escolar a causa de la neu.

La nevada de dimecres ha causat que aquest dijous diverses comarques gironines i de la Catalunya Central hagin hagut d'alterar els seus serveis, com per exemple el Ripollès, on el transport escolar s'ha suspès completament, Osona, el Berguedà, la Garrotxa o l'Anoia. En total hi ha hagut més una cinquantena d'escoles afectades, que sumen un total de 3.500 alumnes.

La comarca més afectada ha estat la del Ripollès, on la nevada ha alterat el funcionament de 21 dels 22 centres que hi ha. 15 han tancat del tot i els altres 6 han obert però sense fer activitat lectiva. L'única escola que ha obert amb normalitat ha estat la de Sant Pau de Segúries. També s'ha suspès tot el transport escolar. 2.955 alumnes han resultat afectats.

El Consell Comarcal mantindrà actiu aquest divendres el dispositiu especial de nevades per si hi haguessin noves complicacions. No es descarta, doncs, anul·lar alguna de les rutes si cal.

Pel que fa a l'activitat dels centres escolars –21 dels 22 de la comarca han resultat afectats– la decisió de reprendre-la dependrà de cada ajuntament.

A la Catalunya Central hi ha hagut 15 centres tancats del tot, fet que ha afectat 1.008 alumnes, i 12 afectats, on hi ha hagut 1.066 dels 3.096 alumnes habituals.

L'Institut Cartogràfic i Geològic ha indicat que aquest divendres el perill d'allaus augmentarà a fort (4 en l'escala europea de 5) a tot el Pirineu i Prepirineu menys a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa, que es mantindrà marcat (3). Davant d'aquesta situació, Protecció Civil ha activat la prealerta el pla Allaucat i demana extremar les precaucions demà en les activitats de muntanya fora de les zones de pistes i portar el material de seguretat necessari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia