Societat

Gastronomia

Catalunya afronta la pitjor campanya de tòfona dels últims anys

El nombre de llicències expedides s'ha reduït al voltant del 20% els darrers dos anys

La falta de precipitacions durant l'estiu explica que, enguany, els tofonaires catalans s'enfrontin a la pitjor temporada dels darrers anys. Les males condicions climatològiques han afectat greument la quantitat i la qualitat de la tòfona, i els experts calculen que la recol·lecció de tòfona silvestre no superarà la tona, una xifra que representa la meitat de l'any passat –que ja va ser especialment dolent- i que se situa molt lluny de les set tones que es van recol·lectar l'any 2015. L'especialista en tòfona del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Daniel Oliach, ha lamentat que això representa una pèrdua econòmica molt important, però també una pèrdua ecològica “perquè és un patrimoni que només tenim a França, Itàlia i Espanya”. La mala temporada ha provocat que el nombre de llicències a tofonaires s'hagi reduït al voltant del 20% en els darrers dos anys, passant de les 460 llicències a poc més de 380.

Les percepcions del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) sobre la campanya de la tòfona d'enguany coincideixen amb les dels tofonaires. El president de l'Associació de Tofonaires d'Osona, Josep Alhama, ha confirmat a l'ACN que la campanya d'enguany serà “nefasta”, ja que com a conseqüència de les condicions climatològiques adverses la tòfona “no ha pogut créixer i desenvolupar-se en el seu estat òptim”.

Si bé un cop passat l'equador de la temporada és cert que comencen a aparèixer algunes tòfones “millors en qualitat”, Alhama ha alertat que la poca tòfona que es pugui trobar a partir d'ara no salvarà un any “realment dolent”. “Ara ja se'ns està fent tard”, ha assenyalat Alhama. L'aparició de tòfones de més qualitat a aquestes alçades de la temporada s'explica perquè quan la trufa més superficial no ha nascut o ho ha fet amb mala qualitat perquè ha patit les condicions més adverses, és ara quan els fongs que es troben en estrats més profunds apareixen. Segons Alhama, les darreres pluges han ajudat al fet que les trufes s'hagin pogut desenvolupar millor, “i fins i tot hagin crescut més esfèriques i més maques, tot i que la qualitat no sigui del tot bona”.

El tofonaire ha recordat que l'època de major consum de tòfona ja ha passat, que sempre és pels voltants de Nadal, “sobretot a França, que és la principal importadora de la nostra tòfona”. A hores d'ara, “pràcticament ja s'ha perdut la temporada”, ha lamentat.

Una tona de tòfona

Els experts del CTFC preveuen que al llarg de tota la campanya es collirà una tona de tòfona silvestre i mitja de tòfona de cultiu, una xifra que representa la meitat de l'any passat –que ja va ser especialment dolent- i que està molt lluny de les set tones i mitja de l'any 2015. La manca de pluges és el principal motiu que explica aquesta situació.

El màxim de preus que enguany s'ha fixat des de la Llotja de Vic s'ha situat al voltant dels 400 euros, ha explicat Josep Alhama. En campanyes no gaire llunyanes, aquesta xifra s'havia arribat a doblar, però el tofonaire ha explicat que els preus han anat en conseqüència amb la mala temporada tant per la qualitat com per la quantitat de producte.

Per Alhama, hi ha un fet simptomàtic que defineix aquesta situació: “Per primera vegada en 30 anys que fa que assisteixo al mercat de la tòfona de Vic, no hi ha hagut cotització”. Això va passar la setmana passada perquè no hi havia ningú “ni per comprar ni per vendre”, ha lamentat Alhama.

Des del punt de vista de llicències, Alhama ha explicat que se n'han perdut al voltant de 100 en els darrers dos anys. “Estem en regressió, i si venen gaires temporades seguides tan dolentes com aquesta la gent es desanima”, ha lamentat.

A l'altra banda de la balança, les queixes del col·lectiu tofonaire cap als furtius o els senglars enguany també ha anat a la baixa. “Però desgraciadament és perquè hi ha menys tòfona, no perquè la gent s'hagi conscienciat més”, ha afegit Josep Alhama.

A Catalunya actualment hi ha prop de 1.000 hectàrees de cultiu dedicat a la tòfona, una xifra que, tot i estar molt lluny d'altres territoris especialitzats com Terol, creix cada any de l'ordre de 50-80 hectàrees anuals.

Per Oliach, el conreu de la tòfona és un tema “estratègic” que permetrà obtenir uns ingressos per poder capitalitzar l'explotació i revertir en el bosc. “A més, si nosaltres tenim un pic de serra, és a dir, que depenem tant de la silvestre, el què fem és que, un any bo, fem un plantejament d'obrir nous mercats, i un any dolent, no podem oferir-ne i quedes molt malament amb els mercats nous que has obert”, ha explicat.

Tot i la mala temporada, la tòfona es continua divulgant i promocionant perquè cada vegada tingui més presència a les cuines del país. A Osona, durant els mesos de gener, febrer i març, el col·lectiu de xefs d'Osona Cuina ofereix menús amb plats on la tòfona hi és present. A banda, com cada any, el proper 4 de febrer se celebrarà a Vic la Mostra de la Tòfona Silvestre d'Osona, un acte que inclourà demostracions culinàries amb tòfona i taules rodones al voltant d'aquest fong tan preuat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.