Societat

Societat

“Aquí em sento persona”

Dos exreclusos expliquen la seva experiència de tornar al món laboral

Justícia i l'Obra Social La Caixa renoven l'acord de Reincorpora, un programa que permet que cada dia a Catalunya quatre ex-presos trobin feina

L'enorme seu de la Fundació Formació i Treball, a Sant Adrià de Besòs, és un bullir de persones. Homes i dones davant ordinadors fent currículums, reciclant sabates o aprenent en una cuina. La majoria són exreclusos o persones que estan al final de la condemna, i de forma voluntària s'han apuntat a aprendre un ofici per aconseguir feina un cop recuperada la llibertat i trencar l'estigma social que provoca estar entre barrots.

“He tornat a ser persona! Ho dic amb el cor. Aquesta formació i la feina m'han servit com a persona i com a professional”, explicava ahir Mónica Sierra, que als disset anys va arribar de Colòmbia a Catalunya, on ara, després de dos anys a la presó, pot tornar a viure amb els seus fills, en poder acabar el darrer any de la pena a casa, amb control telemàtic, i sobretot amb feina. Mónica és una de les usuàries de la cuina de Reincorpora, un programa del Departament de Justícia amb el suport econòmic de l'Obra Social La Caixa en què els presos reben formació i tenen moltes possibilitats de tornar al món laboral, a través de 25 entitats del tercer sector.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, i el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró (a la foto amb Mónica i Jordi), van visitar ahir les instal·lacions de Formació i Treball per renovar per setè any consecutiu el conveni per tirar endavant aquesta iniciativa. Mundó va declarar que “Reincorpora permet que cada dia a Catalunya hi hagi quatre exreclusos que obtinguin una feina”, i va remarcar que amb aquest programa es culmina “una suma d'esforços”, i dona continuïtat als programes de rehabilitació que es duen a terme als penals.

El responsable de La Caixa també va remarcar els bons resultats de Reincorpora. Jaume Giró va detallar que, de les 476 persones que van acabar el programa formatiu el 2016, unes 385 van aconseguir contractes laborals. Aquest any la fundació bancària aportarà 2.170.000 euros perquè Reincorpora continuï la seva tasca de donar una oportunitat a persones que han complert una condemna, i de la qual en cinc anys se n'han beneficiat prop de 3.000 persones. “Reincorpora és una oportunitat per a qui vulgui aprofitar-ho, i es dona formació de forma personalitzada”, va assegurar Giró.

Jordi Bosch, que tenia un restaurant a Pallejà, va relatar ahir que ell sí que ha aprofitat aquesta oportunitat després de complir una condemna de tres anys tancat en un centre penitenciari. “Em sento realitzat tenint una feina normal. A més, ara sense tenir estudis acabats, ensenyo altres companys”, va confessar. La seva tasca és fer les comandes que necessita la cuina de la fundació. Mónica, però, admet que “no tothom s'adona del valor que té aquesta formació, i que et sentis una més”.

El conseller va reiterar que per assolir més èxit en la reinserció social és clau que les persones condemnades es reincorporin de forma progressiva a la societat, especialment al final de la condemna, en assolir l'anomenat tercer grau. “Tornar a la societat és un repte apassionant però també ple de pors”, va afirmar Mundó, que hi va afegir que, “gràcies a l'esforç i la generositat de les entitats”, els exreclusos poden tornar-se a sentir realitzats. “Vuit de cada deu persones que acaben la condemna en règim obert no tornen a delinquir”, va repetir el conseller de Justícia.

2,1
milions d'euros
és l'aportació que farà la Fundació Bancària La Caixa perquè aquest any continuï el programa Reincorpora, que ja fa set anys que està en funcionament i pel qual van passar uns 3.300 interns el 2016.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.