Societat

JOSEP TERRADELLAS

XARCUTER DE CAN CERILLES

“S'acaba tornant a la botifarra d'ou tradicional”

La xarcuteria Can Cerilles, de Manlleu, ha guanyat el Concurs de Botifarra d'Ou Artesana 2017 en la categoria de botifarra innovadora. Com se'ls va ocórrer fer-ne una amb alls tendres?
Se li va acudir a la Loreto, la meva dona. Normalment sempre associem els alls tendres a la truita i un dia va dir: “Per què no provem de fer-hi la botifarra?” Vam fer una petita prova, a principis de febrer, i la vam presentar.
Era la primera vegada que aspiraven al premi?
No, l'any passat va ser el primer cop que la Fundació Oficis de la Carn, amb el suport de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers-Xarcuters, convocava el concurs com a tret de sortida de la setmana del carnestoltes, i ja ens hi vam presentar. Llavors vam obtenir una de les mencions especials del jurat en la categoria de millor botifarra d'ou tradicional.
Hi havia gaire competència aquest any?
Entre les dues categories –botifarra d'ou artesana tradicional i botifarra d'ou artesana innovadora– hi van participar 58 botifarres de tot Catalunya, un 32% més que en l'edició anterior. Cada participant ha d'aportar dos quilos de les seves propostes i els experts en valoren l'aspecte extern i intern. Per cada categoria es fan dues rondes de tast a partir d'un tall de 2-3 cm de gruix per a cada membre del jurat. Les 10 botifarres més ben puntuades queden finalistes i passen a la segona ronda, on de cada categoria en surt 1 guanyador, 1 finalista i 3 mencions especials, de les quals una ha sigut per a Cal Noc de Moià i una altra per a la carnisseria Lluel de Castellterçol.
La clientela els en demana, de botifarra amb alls tendres?
Sí, per al dijous gras d'aquest any en devem haver fet uns 55 quilos. L'endemà que el jurat, que està format per mestres artesans de la Confraria del Gras i Magre, fes el tast ho vam penjar a les xarxes socials i molta gent ho ha sabut. De totes maneres, aquestes botifarres més especials, com ara la de bolets o la de calçots, la gent les tasta per variar una mica, però està acostumada a la botifarra d'ou tradicional i hi acaba tornant.
Què els representa un premi com aquest?
Sobretot una gran satisfacció personal. El Gremi de Carnissers i Xarcuters de Catalunya fa una gran tasca per defensar establiments com el nostre davant les grans indústries del sector, que tenen molt pes. Nosaltres no hi podem competir i l'única forma de conviure-hi és mitjançant l'especialització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia