Salut

El servei d'hospital a domicili al nord del Maresme s'estén

Dos equips especialitzats de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva van atendre 807 persones durant el 2016

Està adreçat a pacients que poden rebre a casa la mateixa atenció i tractament que al centre sanitari

Dos equips de metges i infermeres de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) van atendre l'any passat fins a 807 pacients que havien canviat l'ingrés convencional en els dos hospitals de l'ens: el Sant Jaume de Calella o el de Blanes, per rebre la mateixa atenció i tractament a casa. El servei d'hospitalització a domicili va néixer com a prova pilot l'any 2007 a Calella per donar cobertura a la zona nord del Maresme, i el 2013 també es va poder implantar a l'equipament de Blanes per atendre els malalts de la Selva. “En aquest temps hem triplicat el nombre d'usuaris atesos, i hem passat de 271, el 2008, als 807 de l'any passat”, destaca la cap d'Atenció Domiciliària de la CSMS, Mercè Díaz. Més de la meitat dels pacients atesos, el 68% provenen directament del servei d'urgències. “Un cop estabilitzats i si compleixen un seguit de requisits previs, se'ls planteja la possibilitat d'abandonar l'hospital per continuar amb l'atenció mèdica a casa seva”, precisa Díaz, que diu que cada cop més gent es mostra receptiva al canvi “perquè com a casa i ben cuidat no s'està enlloc”. La demanda del nou servei creix cada any i de moment la poden cobrir els dos equips, un per cada hospital i zona, que integren un metge i tres infermeres que treballen en torns de dilluns a diumenge de 8 del matí fins a les 8 del vespre. Fora d'aquest horari, el malalt disposa d'un mòbil de contacte amb la unitat que durant la nit es deriva directament a urgències. Malgrat que la tipologia de persones que poden beneficiar-se del servei d'hospitalització a domicili és molt ampli, la cap de la unitat afirma que la majoria són gent gran, “bàsicament també perquè són el grup d'edat amb més presència als hospitals”. “Un 80% dels pacients atesos són més grans de 65 anys i, d'aquests, un 38% en tenen més de 84, i pel que fa a les afeccions més habituals, són malalties de l'aparell respiratori, circulatori o del genitourinari”, puntualitza. Mercè Díaz comenta que un 18% dels pacients són ingressats directament des del domicili o residència geriàtrica, “on són valorats i tractats sense haver de passar per urgències”, i un 14% dels ingressos provenen de les unitats d'hospitalització convencional “generalment per acabar a casa tractaments de llarga durada i evitar així que hagin de romandre ingressats a l'hospital fins que acaben”. La satisfacció dels usuaris, segons informen des del CSMS, és d'una nota superior al 8 en una escala de 10, i el 95% dels pacients enquestats diuen que tornarien a utilitzar el servei en cas de necessitat. Mercè Díaz manté que les altes hospitalàries que es donen a través d'aquest servei a domicili s'allarguen els mateixos dies que amb l'ingrés al centre “o fins i tot una mica menys”.

LA FRASE

Un 80% dels pacients atesos són més grans de 65 anys, un 38% dels quals en tenen més de 84
Mercè Díaz
cap d'atenció domiciliària de la corporació de salut

LA XIFRA

95
per cent dels
pacients atesos al servei d'atenció domiciliària de la CSMS diuen que tornarien a demanar el servei.

Garantir l'estabilitat a casa

Un dels requisits imprescindibles perquè el malalt pugui continuar amb l'atenció al seu domicili és que pugui disposar d'algú que se'n faci càrrec durant el període de convalescència. “El pacient ha de tenir la mateixa estabilitat pel que a fa a l'atenció que tindria en una planta de l'hospital”, insisteix Mercè Díaz, que recorda que “en qualsevol cas es tracta d'una opció per la qual la persona ha de donar el seu consentiment i que no es fa per obligació. “Sovint la raó per la qual un malalt no pot entrar en el servei d'hospitalització a domicili no és perquè no ho vulgui, sinó perquè no hi ha ningú que el pugui atendre a casa”, comenta la responsable del servei. Les visites es fan normalment als matins després que a primera hora la infermera hagi trucat el usuaris preguntant-los com han passat la nit i si necessiten alguna cosa. Un cop el metge ha passat pels domicilis concertats, l'equip torna a l'hospital al migdia i en funció de les altes que ha donat estudien quins casos nous poden ocupar els llocs que han quedat lliures. A la tarda es fa visita dels nous ingressos i al vespre la infermera torna a fer una ronda de trucades i a recordar que seran atesos via mòbil durant la nit en cas que ho necessitin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.