Societat

XINA

Del fill únic als subsidis per naixement

La por per la subsistència de l'economia xinesa en un futur va portar el govern a suprimir l'any passat la restricció de tenir un segon fill

El predomini dels homes sobre les dones és un fet al país

La política del fill únic ha estat durant anys una de les grans xacres de la Xina popu­lar. Des que el Par­tit Comu­nista la imple­mentés el 1979 per fre­nar el crei­xe­ment de la població (quan s'era a punt d'asso­lir els 1.000 mili­ons d'habi­tants), la dava­llada de la nata­li­tat, de la mà de l'aug­ment de l'espe­rança de vida (actu­al­ment és de 76 anys), han por­tat l'eco­no­mia xinesa a un enve­lli­ment pre­ma­tur.

Actu­al­ment, la Xina l'habi­ten més de 1.300 mili­ons de per­so­nes, i encara que és el prin­ci­pal pro­blema, l'enve­lli­ment de la població no ha estat l'únic efecte nociu que la llei del fill únic ha tin­gut per al país. Al seu dia, la res­tricció va tenir molt poc suport de la gent, i la pre­ferència pels fills homes va por­tar a l'aban­do­na­ment d'un gran nom­bre de nenes, i fins i tot a casos d'infan­ti­cidi femení. Aquesta atro­ci­tat s'ha traduït, de forma even­tual, en una des­pro­porció entre homes i dones favo­ra­ble al sexe mas­culí.

La pre­o­cu­pació sobre qui pagarà les pen­si­ons en un futur, després de 37 anys de vigència de la llei, i atesa la super­po­blació del país, va ser secun­dada per molts experts i va aca­bar por­tant l'exe­cu­tiu de Xi Jin­ping a pren­dre la decisió de reti­rar la pro­hi­bició per tal d'esti­mu­lar l'eco­no­mia. Un any després, l'objec­tiu de fer aug­men­tar els nai­xe­ments s'ha com­plert —el 2016, es va pro­duir el major incre­ment anual de nou­nats dels últims 20 anys—, però s'ha pro­vat que la mesura és insu­fi­ci­ent, ja que mol­tes famílies encara es van mos­trar reti­cents a tenir un segon fill per raons econòmiques. A més, segons un estudi del 2015 del Bank of Ame­rica Mer­rill Lynch, la pre­visió per a l'any 2050 és que el per­cen­tatge de població major de 65 anys passi del 9% actual al 24%.

El pas­sat mes de febrer, el vice­mi­nis­tre xinès de la Comissió Naci­o­nal de Salut i Pla­ni­fi­cació Fami­liar, Wang Peian, va anun­ciar que esta­ven con­si­de­rant incen­ti­var de forma econòmica que les pare­lles tin­gues­sin un segon fill. En cas que final­ment s'adoptés aquesta mesura, la Xina, que ha mos­trat la seva volun­tat de rever­tir els danys cau­sats per una de les polítiques més con­tro­ver­ti­des de l'era comu­nista, con­fir­ma­ria el gir de 180 graus en la seva política sobre nata­li­tat, que any i mig enrere era gai­rebé impen­sa­ble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.