Un informe de l'Agència Estatal de Meteorologia ja va descartar a l'agost que un llamp causés el foc d'Horta

Medi Ambient desconeixia un text que considerava «poc probable» la hipòtesi

L'informe, que ahir avançava el diari El País, va ser redac­tat pel tècnic de l'Aemet Fran­cisco Pérez Pue­bla i va for­mar part de l'ates­tat que els agents rurals van lliu­rar a la jut­gessa de Gan­desa que ins­tru­eix el cas, i que ara fa una set­mana va dic­tar presó per als dos pre­sump­tes autors de l'incendi. En el text, Pérez Pue­bla con­cloïa que la tesi del llamp defen­sada pocs dies després de l'extinció del foc pel con­se­ller de Medi Ambi­ent, Fran­cesc Bal­ta­sar, era «inver­sem­blant». Així, aquest informe mete­o­rològic coin­ci­deix amb la tesi defen­sada per l'informe ela­bo­rat pels bom­bers de la Gene­ra­li­tat, i que es va pre­sen­tar poc després al jut­jat de Gan­desa que ins­tru­eix el cas, tal com va publi­car aquest diari.

Des­co­nei­xe­ment

En una entre­vista ahir a Cata­lu­nya Ràdio, l'autor de l'informe mete­o­rològic, Fran­cisco Pérez Pue­bla, recor­dava que l'última descàrrega elèctrica a la zona d'ori­gen de l'incendi es va pro­duir «sis dies abans» que es decla­res­sin les fla­mes, i con­si­dera «alta­ment impro­ba­ble» que en un ambi­ent de clima sec com és l'entorn d'Horta de Sant Joan la com­bustió que supo­sa­da­ment hau­ria pro­vo­cat aquest llamp s'hagués man­tin­gut oculta durant tot aquest temps. En la mateixa entre­vista, Pérez Pue­bla va asse­gu­rar que li va sor­pren­dre «la rotun­di­tat» amb què Bal­ta­sar va defen­sar públi­ca­ment la hipòtesi que aquest llamp havia pro­vo­cat un incendi latent que va desem­bo­car en el tràgic foc.

El Depar­ta­ment de Medi Ambi­ent va res­pon­dre les decla­ra­ci­ons del tècnic de l'Aemet asse­gu­rant que el con­se­ller «no va ser infor­mat en cap moment» de l'existència d'aquest informe, ja que el Cos d'Agents Rurals va con­si­de­rar que no apor­tava «cap canvi subs­tan­cial a les con­clu­si­ons». Pre­ci­sa­ment, el cap dels Agents Rurals, Antoni Mur, va afir­mar ahir que tot i que l'informe qua­li­fi­cava de «poc pro­ba­ble» la tesi del llamp tam­poc la creia «impos­si­ble». Segons Mur, en el moment en què van rebre el docu­ment es va con­si­de­rar que les seves con­clu­si­ons fins i tot «ava­la­ven la hipòtesi» defen­sada pel depar­ta­ment.

Medi Ambi­ent també va des­ta­car que l'informe de l'Aemet reco­neix la pos­si­bi­li­tat que entre els dies 14 i 20 de juliol (el període entre la dar­rera tem­pesta i l'inici de l'incendi) s'hau­ria pogut pro­duir alguna descàrrega elèctrica no detec­tada.

Explo­tació d'una mina

A la polèmica de l'incendi es va afe­gir ahir una nova notícia: l'auto­rit­zació de l'explo­tació d'una mina a la zona cre­mada per l'incendi d'Horta, dins de l'àrea pro­te­gida dels Ports. Medi Ambi­ent va des­vin­cu­lar el procés d'ade­quació de l'explo­tació, tute­lat pel seu depar­ta­ment, del foc, i va recor­dar que no és incom­pa­ti­ble aquest tipus d'acti­vi­tat amb la pro­tecció natu­ral dels ter­renys, tot i que sí que obli­ga­ran a uns certs cri­te­ris de gestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.