El pla dels Aiguamolls de l'Empordà genera rebuig en alguns municipis, que el troben massa restrictiu
La preocupació més destacada és l'afectació que el text pugui tenir en la pagesia
El Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà és integrat fins ara per nou poblacions, però el pla especial del paratge, que ha d'aprovar el Departament de Medi Ambient, hi afegeix set pobles. A més, la superfície protegida es doblarà, tot i que amb nivells de protecció diferents dels de la reserva integral. L'opinió dels alcaldes dels municipis implicats és diversa.
Falta d'informació.
El valor dels terrenys.
Els pagesos.
Els avantatges.
Plans generals.
Reunió d'alcaldes.
Més ocells al Cap de Creus
m.v.Fins a 3.206 exemplars de gavina capnegra –reproduïda a la imatge– es van comptabilitzar diumenge passat en un cens d'ocells marins dut a terme al Parc Natural del Cap de Creus, una quantitat a la qual no s'havia arribat mai en aquest punt. El cens, que va dur a terme el naturalista i ornitòleg Ponç Feliu, va coincidir després de quatre dies de tramuntana, i això va permetre, un cop arribada la calma, que passessin un gran nombre d'ocells que esperaven per travessar el cap de Creus, la majoria en direcció al nord. Concretament, el cens es va fer a la zona de la Punta. Precisament, aquest fet poc habitual també va permetre comptabilitzar 468 gavines menudes –un nombre molt elevat en comparació amb altres censos– i 29 gavinetes de tres dits, totes adultes. A més, també es van veure vuit exemplars d'ànec blanc i dos ànecs cuallargs –un mascle i una femella–, i un possible grup de cinquanta oques.
A més, es van veure 122 corbs marins grossos –i dos d'emplomallats–, 111 mascarells, 58 exemplars de cuereta blanca (més una cuereta torrentera), 32 xatracs becllargs, 21 exemplars de titella, 13 orenetes cuablanques, i deu gafarrons, entre altres espècies localitzades. L'autor del cens, que anava acompanyat d'Aleix Comas, Jordi Vives i Carles González, destaca també que es van veure una quantitat inusualment baixa de baladrigues, amb només una de mediterrània, dues de balears i onze de no identificades.
Dofins, balenes i tonyines
A banda dels milers d'ocells marins comptabilitzats, en les sis hores que es van fer entre les set del matí i la una del migdia, també es van localitzar dofins i tonyines, i un exemplar del cetaci més freqüent en aquesta zona, el rorqual. Precisament, el rorqual localitzat diumenge anava cap al sud, tot i que habitualment en aquesta època de l'any, pels volts de la primavera, aquests balenoptèrids es dirigeixen al nord. Aquests censos es fan cada primer cap de setmana de mes a la punta del cap de Creus.