El degoteig de candidats d'última hora a l'MTC dilueix la pressió sobre Ascó

Nou municipis ja han demanat el cementiri nuclear, però Indústria espera una dotzena de peticions

Zarra és el segon muni­cipi dels Països Cata­lans, després d'Ascó, que es postula com a can­di­dat a rebre els resi­dus nucle­ars de tot l'Estat. En un ple ordi­nari cele­brat dijous a la nit, però amb una moció urgent, l'alcalde va acon­se­guir l'apro­vació de la can­di­da­tura. Zarra és un muni­cipi d'uns 500 habi­tants, pro­per a la cen­tral de Cofrents mal­grat que fora de la seua àrea d'influència i, per tant, aliè als bene­fi­cis econòmics de la nuclear. En aquest sen­tit, el Minis­teri d'Indústria va expli­car ahir que les bases de la con­vo­catòria donen les matei­xes opci­ons als muni­ci­pis de les zones nucle­ars, com Ascó o Yebra, que als que no per­ta­nyen a les àrees d'influència de les cen­trals. Així, Indústria va recor­dar que la pri­o­ri­tat fona­men­tal per desig­nar la seu de l'MTC és la segu­re­tat i que els can­di­dats gau­dei­xin d'un con­sens ter­ri­to­rial prou ampli.

En aquesta línia, el cas més pecu­liar pot­ser és el de San­tervás de Cam­pos, un poble de 137 habi­tants de Valla­do­lid que ahir al matí va apro­var la seua can­di­da­tura en un ple molt tens. Sense experiència nuclear, San­tervás té el suport del govern de Cas­te­lla i Lleó. A canvi d'accep­tar la ins­tal·lació del cemen­tiri de resi­dus d'alta radi­o­ac­ti­vi­tat, el govern autonòmic del PP exi­geix al govern de l'Estat una pròrroga per a la cen­tral de Garoña, a Bur­gos, que l'exe­cu­tiu espa­nyol va deci­dir tan­car-la el 2013. Siga com siga, la rea­li­tat és que el dego­teig de can­di­dats d'última hora ser­virà a Indústria per diluir la polèmica ter­ri­to­rial i rebai­xar la pressió que hi havia sobre Yebra i Ascó. En aquest sen­tit, l'últim can­di­dat con­fir­mat va ser el muni­cipi extre­meny d'Albalà, amb el vot con­trari de l'alcalde inde­pen­dent i de dos regi­dors del PP. Així, la can­di­da­tura es va apro­var amb el vot dels altres qua­tre regi­dors inde­pen­dents. L'alcalde d'Albalà, uns 50 quilòmetres al sud de Càceres, ha dit que pensa dimi­tir perquè «la salut de la població» és abans que els bene­fi­cis econòmics del cemen­tiri.

Ascó reserva 30 hectàrees al costat de la central

g.m. / acn

El Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç encara no sabia ahir quants municipis aspiren a rebre el magatzem de residus nuclears. El novè candidat, Albalà, es va conèixer a la tarda, però els càlculs que ha fet Indústria eleven el nombre de possibles emplaçaments a la dotzena. Fins la setmana que ve no serà possible conèixer exactament el nom de tots els candidats, ja que és possible que algun dels municipis més menuts haja passat desapercebut. A més, no tots els candidats han presentat la documentació directament al Ministeri, perquè també es podia fer a les delegacions i a les subdelegacions del govern de l'Estat a les províncies.

D'altra banda, Indústria va confirmar a aquest diari que les candidatures han d'incloure una reserva dels terrenys per poder construir-hi l'MTC. Així, els ajuntaments han de localitzar-los sobre un plànol, concretar la seua extensió, la qualificació urbanística del sòl, els titulars dels terrenys i la seua disponibilitat. En aquest sentit, Ascó ja té reservades unes 30 hectàrees d'una antiga finca agrícola, situada entre el polígon nuclear i l'eix de l'Ebre (C-12). La compra per part de l'Ajuntament es va iniciar a final del mandat anterior, però va tancar-se durant el de l'actual alcalde, Rafael Vidal, que ha destacat la bona situació dels terrenys.

Carta a l'alcalde de la Palma

EL PUNT

Un grup de veïns de la Palma d'Ebre ha proposat enviar per correu electrònic a l'alcalde, el convergent Gil Martí, una carta per retreure-li que, amb motiu de l'assemblea de l'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC), prengués posició a favor de la candidatura d'Ascó. «M'adreço a vostè per tal d'expressar la meua queixa sobre el fet que, en nom de tot el poble, s'hagi definit clarament a favor de la instal·lació a la nostra comarca d'un magatzem de residus nuclears», diu la carta, que demana al batlle que, quan hagi de tornar a parlar en nom del poble, faci abans una consulta popular «per saber què opinen els veïns, molts dels quals estan radicalment en contra d'aquest magatzem nuclear». «Podria agafar exemple de l'alcaldessa de Vinebre», s'hi afegeix.

Unes 20.000 adhesions al Facebook

D'altra banda, un grup de la xarxa social Facebook creat per un veí de Tivissa contrari a la instal·lació del cementiri nuclear a Ascó, tenia ahir gairebé 17.000 adherits, mentre que un altre grup del Facebook que fa extensiu el rebuig a l'àrea de Vandellòs, i impulsat per l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí, acumulava més de 3.450 suports.

El «no» de les Corts de Castella-la Manxa

AGÈNCIES

El president de Castella-la Manxa, el socialista José María Barreda, demanarà dilluns a les Corts de la comunitat autònoma l'aprovació d'una resolució conjunta en contra de la instal·lació de l'MTC a la regió, seguint el camí marcat per la resolució acordada pels tres partits que integren el govern català en relació amb la candidatura d'Ascó. Per la seva banda, davant les pressions dels dos governs autonòmics socialistes, la vicepresidenta estatal, María Teresa Fernández de la Vega, va apel·lar ahir a la «serenitat intel·lectual» i va assegurar que el Ministeri d'Indústria prendrà una decisió «amb rigor», tenint en compte les raons de seguretat i el nivell de consens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.